Remvloeistof bijvullen

De remvloeistof van de auto zorgt er voor dat de auto goed blijft remmen, niet onbelangrijk dus. Na een lekkage in mijn remsysteem ben ik expert geworden in het bijvullen van remvloeistof. In dit artikel leg ik je uit hoe je de remvloeistof kunt bijvullen.

Stappen remvloeistof bijvullen:

 • Open het resevoir van de remvloeistof
 • Check het niveau van de vloeistof
 • Vul bij tot het maximum

Bij het vervangen van remvloeistof moet je goed letten op het type vloeistof (olie) dat je gebruikt. Ook kan remolie de lak van je auto vrij snel weg vreten. Volg dus het stappenplan en werk nauwkeurig.

Stappenplan remvloeistof bijvullen

Benodigdheden:

 • Nieuwe remvloeistof (kun je op kenteken bestellen via autodoc.nl)
 • Een trechter
 • Oude lap, handoek of een ander doekje waar je minder aan gehecht bent

Benodigde tijd: 5 minuten.

Stappenplan remvloeistof bijvullen

 1. Open de motorkap

  Je kunt de motorkapvergrendeling vinden onder je stuur, trek aan de hendel en open je motorkap. De motorkap zit vast met een windhaak. Deze moet je vaak opzij, naar achter, naar boven of naar voren trekken. De windhaak zit onder de neus van je motorkap.

 2. Zoek het remvloeistof resevoir

  Het resevoir van je remvloeistof is meestal wit doorzichtig en zit vaak vlak bij je stuur in de buurt (recht boven je rempedaal).

 3. Draai het resevoir open

  Er zit een dop op het resevoir, deze kun je er gewoon afdraaien. Als je het resevoir open hebt kun je vaak makkelijker zien hoeveel er daadwerkelijk in het resevoir aanwezig is. remvloeistof resevoir

 4. Controleer het remvloeistof niveau

  Op het boxje staat een minimum en maximum. Je kunt het remvloeistof niveau vullen tot het maximum maar niet daar boven. Doe je dat wel dan kan het resevoir overstromen tijdens het remmen. Er kan ook teveel druk in het remsysteem ontstaan waardoor lekkage kan ontstaan

 5. Vul het resevoir bij

  Vul het resevoir tot het maximum bij met de juiste remvloeistof. Verderop in dit artikel lees je welke vloeistof je nodig hebt en wat de verschillen zijn.

Welke remvloeistof moet je kopen

Remvloeistof heb je in een aantal verschillende soorten: Dot3, Dot4, Dot5 en Dot5.1. Het verschil is de temperatuur die de remvloeistof aan kan. Hoe hoger het getal hoe heter de vloeistof kan worden. Over het algemeen kun je dot4 in je resevoir gieten, tenzij anders aangegeven.

Dot 5 en Dot 5.1 gebruik je meestal voor sport auto’s met grotere remmen. Als je deze vloeistof nodig hebt weet je dat waarschijnlijk wel.

Je kunt verschillende remvloeistoffen niet mengen

Klus-auto’s beste keuze:

DOT 4 remreiniger is de meest voorkomende remreiniger. Je kunt het voor de meeste auto’s gebruiken. Wil je zeker weten dat het ook geschikt is voor jou auto? Check dan het gebruiksaanwijzing boekje van je auto of kijk op kenteken via autodoc.

Waar moet je op letten bij het bijvullen van remvloeistof

Heel belangrijk is dat je de remvloeistof niet op de lak van je auto krijgt. Remvloeistof en autolak is een hele slechte combinatie. De lak van je auto lost namelijk op door remvloeistof. Het is heel gemeen spul.
Zorg dat je een of meerdere goede doeken bij de hand hebt zodat je je troep direct kunt opruimen als je gemorst hebt.

Kosten remvloeistof bijvullen

Zelf je remolie bijvullen is een fluitje van een cent en kost je maximaal 20 euro voor het aanschaffen van een flesje olie. Bij de garage kost dit je minimaal het dubbele. Normaliter zal de garage de remvloeistof niet bijvullen maar liever vervangen. Je bent dan al snel tegen de 100 euro kwijt.

Hoe merk je dat de remvloeistof vervangen moet worden?

Als je remvloeistof erg laag is dan kun je je rempedaal helemaal naar de bodem van de auto trappen. Niet erg veilig dus. Beter is het om eens in de zoveel tijd het vloeistofniveau te controleren. Zelf doe ik dat altijd als ik mijn auto was, ongeveer een keer per maand in mijn geval. Als ik zie dat het vloeistofniveau sterk gedaald is dan ga ik kijken of er iets aan de hand is.

Het is belangrijk om het vloeistof niveau in orde te houden. Met een te laag vloeistofniveau zou je in een noodsituatie zo je pedaal naar de bodem kunnen trappen zonder dat de auto echt stevig remt. Dit kan voor akelige situaties zorgen. Houd je vloeistofpeil dus in de gaten.

Waarom daalt het vloeistofniveau?

Je vloeistofniveau van je remsysteem daalt alleen als er iets aan de hand is met het remsysteem. Je kunt een lekkage hebben in het remsysteem of je remblokken kunnen op zijn.

Een lekkage in het remsysteem zit vaak in de hoofdremcilinder (dat grote ronde ding dat bij het resevoir zit), of in dehoofdremcilinder. Je kunt testen of een van beide stuk is door met draaiende motor op je rem te gaan staan. Druk je rem stevig in en kijk of je voet langzaam naar de bodem zakt.

Het kan ook zijn dat je remblokken op zijn. Als je blokken op hun eind zijn zal er meer vloeistof in de remleidingen nodig zijn om de blokken tegen de schijven aan te drukken. Dit resulteert in een lagere stand van de remolie. Controleer bij een laag remvloeistof niveau dus even de dikte van je remblokken en je remschijven. Hoe je dat doet lees je onderandere in ons artikel over piepende remmen.

Kleur van remvloeistof

Je kunt de leeftijd van remvloeistof zien aan de kleur van de vloeistof. Hoe donkerder de remvloeistof is hoe ouder deze is, net als bij reguliere olie dus. Idealiter zou je willen dat de remvloeistof “appelsap geel” is. De olie is dan nog vers. Naar mate de olie heet wordt (door het gebruik van de rem) en weer afkoelt zal de olie donkerder worden. De olie wordt op een goed moment zwart. Dat is het moment om de olie te vervangen. Meestal vervang je de olie tijdens een kleine of grote beurt. Een kleine beurt kun je trouwens met ons kleine beurt stappenplan ook prima zelf uitvoeren.

4.3/5 (6 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas