Wielbreedte en offset (ET) uitgelegd

Iedereen die een nieuwe set velgen koopt krijgt er mee te maken, de ET waarde. In dit artikel leggen we je graag uit wat het is, hoe je dit uit kunt rekenen en wat er mis kan gaan bij het uitzoeken van nieuwe velgen.

Het is belangrijk om aanbevolen wielbreedtes en bandenmaatcombinaties te gebruiken – de wielbreedte bepaalt welke bandenmaten u kunt monteren. Bij het kiezen van de wielmaat moet u ook rekening houden met de breedte van de autoband op het contactpunt met het wiel.

De wielbreedte is meestal iets kleiner dan de breedte van de band om ervoor te zorgen dat de band goed past. Om die reden wordt de 185mm brede band meestal gemonteerd op een 6-inch (152mm) breed autowiel, ook al ligt 185mm veel dichter bij 7 inch (178mm).

Wat is wielverstelling/offset?

Wielverstelling, ook wel offset genoemd, is de gemeten afstand van de naaf van het montagevlak van het wiel tot de hartlijn van het wiel. Het laat u weten (in inches of millimeters) hoeveel het wiel zal uitsteken van het naaf montageoppervlak. De wieluitslag kan positief, negatief of nul zijn, afhankelijk van hoe de band in het wiel zit.

Positieve offset betekent dat het montagevlak zich dichter bij de voorkant van het wiel bevindt, terwijl negatieve offset het montagevlak aan de achterkant van het wiel beschrijft. Nulcompensatie heeft betrekking op het montagevlak dat in lijn ligt met de hartlijn van het wiel.

Het is van cruciaal belang om de juiste wielafwijking toe te passen, omdat een te grote positieve of negatieve wielafwijking schade aan het voertuig kan veroorzaken, vooral bij hogere snelheden. Het kan zelfs leiden tot het scheuren van een band als er te lang mee doorgereden wordt.

Hoe kan ik zien wat de offset van mijn wielen is?

De offset wordt op een wiel gestempeld als een ET-waarde, die verwijst naar de Duitse zinsnede Einpress Tiefe. ET geeft de afstand aan tussen het montagevlak en het geometrische middelpunt van het wiel (de symmetrieas), meestal uitgedrukt in millimeters.

Wanneer de ET-waarde afneemt, steken de lichtmetalen wielen verder uit. Een verhoogde ET waarde daarentegen resulteert in een dieper liggend wiel in de wielkast.

De verschuiving is echter niet de enige factor die verantwoordelijk is voor de positie van het wiel ten opzichte van de wielkasten. Bijvoorbeeld, hoewel het nog steeds dezelfde offset heeft als ET30, zal een 9-inch breed wiel meer uitsteken dan een 6-inch wiel. Waarom? Bekijk het volgende diagram:


offset-vergelijking tussen 6 en 9-inch wiel
Het verschil tussen een 6 en 9 inch wiel.

De breedte en de ET waarden van het wiel – mythen en feiten

Er zijn een aantal mythes rond de wielinstallatie die vaak ten onrechte als feiten worden beschouwd door onwetende bestuurders. Hier zullen we proberen om de belangrijkste punten te verifiëren die aan bod komen bij het vervangen van de wielen van een auto.

“Is het mogelijk om de wielverstelling eenvoudig te veranderen binnen een bereik van +/- 15?
We moeten hier niet generaliseren – elk geval van wielverstelling moet op een individuele basis worden bekeken. Autofabrikanten staan een verandering van de wielbasis toe, die meestal rond de 2% ligt. Bij een wielbasis van bijvoorbeeld 160 cm is een aanvaardbare wijziging 3,2 cm. Dit resulteert in een maximaal toegestane verschuiving van 16 mm per zijde, op voorwaarde dat de breedte van het wiel en de bandenmaat niet worden gewijzigd.

In individuele gevallen moet ook rekening worden gehouden met de ruimte die door de autofabrikant tussen de wielkasten wordt aangehouden. Elke verandering in de offset of de wielbreedte kan ertoe leiden dat de wielen tegen deze wielkast schuren, vooral onder zwaardere belasting.

Het vergroten van de offset kan dan ook het risico met zich meebrengen dat het wiel met de remklauwen van de auto over het wiel wrijft. Daarom moet bij het plannen van een ET-wijziging de standaardafstand tussen het wiel en cruciale punten van het voertuig zorgvuldig worden onderzocht. Dit omvat de randen van de wielkasten, remklauwen, MacPherson-steunen en andere onderdelen in de buurt.

Terwijl de aftermarket wielen worden gemaakt in meerdere offset aanpassingen, zijn de meeste OEM-wielen verkrijgbaar in de offset die geschikt is voor een bepaald voertuigmodel. De meeste wielen in de huidige auto’s zijn met een positieve offset geïnstalleerd.

“Is een lagere ET aanvaardbaar als het gaat om lichtmetalen velgen?

Het maakt niet uit of u lichtmetalen of stalen wielen heeft. Het wiel moet zich op dezelfde plaats bevinden, het materiaal van een wiel maakt niet uit.

Bij de overstap van stalen naar gelegeerde wielen wordt vaak opgemerkt dat stalen wielen smaller zijn dan gelegeerde wielen. Dit houdt meestal in dat de montage van bredere wielen moet worden aangepast, wat ook betekent dat andere waarden moeten worden aangepast.

Gelukkig is er een zeer eenvoudige formule om te berekenen hoe ver het nieuwe wiel zal uitsteken:

Uitpuilende-verschil-berekening
De formule om de nieuwe uitsteeksellengte van een autowiel te bepalen

“Ik wil graag bredere wielen gebruiken, welke ET moet ik gebruiken?”
Een geschikte offset waarde kan eenvoudig worden berekend om de wielbasis ongewijzigd te houden. Gebruik hiervoor gewoon de onderstaande formule. Voer de parameters van het fabriekswiel en de breedte van het nieuwe wiel in. De resulterende waarde geeft aan welke ET in dit geval juist is.

De volgende tabel toont de volgens de Duitse TÜV-organisatie aanvaardbare wiel- en bandbreedte. Houd bij de analyse ook rekening met mogelijke veranderingen tussen uw zomerbanden en winterbanden. De richtlijnen van een Duitse entiteit zijn niet wettelijk bindend op de Nederlandse markt, maar het is de moeite waard om er aandacht aan te besteden.

uitgebreidere informatie over het uitrekenen en voorbeelden zijn te vinden op de pagina et waarde velg berekenen op klus-auto.nl.

Tips voor de ET waarde

  • Een afwijking van een paar procent is vaak geen probleem, bekijk goed of je wiel en velg (ook met maximale stuuruitslag) niets raakt. Wijk je teveel af van de opgegeven ET waarde dan zullen onderdelen zoals de wiellagers harder laten slijten.
  • Een hogere ET waarde laten je wielen verder naar buiten staan, een lagere ET waarde zorgen er juist voor dat je wielen verder naar binnen komen.
  • Wanneer je de hoogte van je band veranderd zal de teller waarschijnlijk gaan afwijken.
  • Met spacers kun je de velg ook verder van de auto zetten. Ga echter niet verder dan 30mm per spacer, anders wordt de auto instabiel en verslechterd de wegligging.
  • Ga voor kwaliteits velgen, banden en spacers. Doe je dit niet dan zul je trillingen ervaren die je zelfs met het balanceren van de wielen er niet goed uit krijgt. Niet alleen rijd dit vervelend, je auto wordt ook minder stabiel en dus minder veilig.
0/5 (0 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas