Waarschijnlijk weet je wel dat zout slecht is voor je auto, Het zorgt voor roest. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat zout in heel veel auto reinigings producten aanwezig is. Zout reinigt namelijk. Omdat ik mijn auto niet met zout wil poetsen ben ik op zoek gegaan naar de veiligste autoshampoo.

De meeste autoshampoo’s bevatten zout. Je ziet dit soms terug op het label maar niet altijd.

Er zijn autoshampoo’s beschikbaar op de markt die geen zout bevatten. Ook is niet iedere vorm van zout schadelijk.

Hoe werkt zout?

In de volksmond ken je zout voornamelijk als keukenzout of tafelzout. Logisch zou dus zijn om zout te zien als natriumchloride, de scheikundige term voor tafelzout. Dit is de meest voorkomende vorm van zout in eten. Soms wordt ook calium chloride gebruikt. Als je vraagt aan iemand “wat is zout” dan krijg je vaak het antwoord dat natriumchloride.

Er zijn echter veel meer soorten zout dan natriumchloride. Al het natriumchloride is zout, niet al het zout is natriumchloride.

Wat is zout?

Zout is iedere stof die een ION verbinding heeft. Een deel van het molecuul is positief geladen en een deel is negatief geladen. Als je het oplost in water dan verdwijnt een deel.

Als je bijvoorbeeld suiker op laat lossen in water dan blijft het suiker alleen is het nu opgelost in water.

Bij zout werkt dat anders. Natriumchloride is een vaste stof die bestaat uit een natrium ion dat positief geladen is en een chloride ion dat negatief geladen is. Als je dat oplost in water dan valt de stof uit een in twee bestanddelen.

Wanneer krijg je dan roest?

Roest is oxidatie van staal of ijzer. Er zijn verschillende vormen van roest maar we gaan er even vanuit dat je de roodbruine roest wil tegengaan.

Voor roest is altijd een redox reactie nodig. Stel je hebt ijzer. Het ijzer heeft electronen. Het ijzer kan zijn electronen vast houden maar als er een ander materiaal bij komt dat de electronen harder aan trekt dan zal het ijzer zijn electronen afgeven. Er is dus een overdracht van energie geweest.

Omdat het ijzer nu een electroon mist trekt hij er een aan vanuit een zuurstof molecuul. Hierdoor ontstaat een nieuwe verbinding, namelijk ijzeroxidatie. IJzeroxidatie gaat nog wat vlotter als er ook vocht aanwezig is.

De bijdrage van zout in dit verhaal is dat als je een zout goedje op het ijzer zet de oxidatie sneller zal plaatsvinden. Het verroesten zal sowieso gebeuren maar dat duurt vaak lang. Als je zout toevoegt aan het verhaal dan gaat de overdracht van zuurstof naar ijzer veel sneller. Zout water geleid namelijk beter dan normaal water.

Niet alle zouten hebben een impact. Voor roestvorming heb je een zout nodig dat de redox reactie kan vormen. Het zout moet dus een ion aantrekken van het ijzer. Doet dit het niet dan zal het roestproces door het middel niet versneld worden.

Waar kun je op letten bij het uitzoeken van autoshampoo?

Omdat er zoveel verschillende zouten zijn is het lastig te zeggen waar je op moet letten. De meest voorkomende zouten in autoshampo’s zijn echter:

  • Natrium
  • Chloride
  • Calium
  • Sodium

Weet je niet zeker of iets erg schadelijk is of niet dan kun je altijd kijken naar het waarschuwingslabel “corrosief”. Een dergelijk symbool moet aanwezig zijn bij een bepaalde concentratie aan corrosieve middelen.

Weet je niet zeker of iets erg schadelijk is of niet dan kun je altijd kijken naar het waarschuwingslabel “corrosief”. Een dergelijk symbool moet aanwezig zijn bij een bepaalde concentratie aan corrosieve middelen.

Niet corrosieve auto zeep en autoshampoo

Zeep die geen zouten of andere corrosieve eigenschappen heeft is vrij zeldzaam. Zout wordt namelijk meestal toegevoegd om de prijs te drukken en daarbij de effectiviteit van het product te verhogen. Helaas dus ten koste van de lange termijn bescherming van metalen onderdelen.

Wat is de veiligste autoshampoo?

Professionele detailers gebruiken voor oppervlaktes die kunnen roesten alleen PH neutrale auto detailing producten.

Ph neutraal betekend niet altijd dat er geen zout in het middel zit maar deze middelen zijn wel een stuk veiliger dan agressieve middelen.

Professionele Ph neutrale middelen bevatten ook niet het corrosieve label.

Er zijn verschillende producten van verschillende merken beschikbaar. Het is natuurlijk belangrijk dat het middel geen roest veroorzaakt maar het is net zo belangrijk dat het middel een goede reinigende functie heeft.

Over het algemeen zul je geen goedkope PH neutrale schoonmaakmiddelen vinden. Zout is namelijk een goedkope manier om een autoshampoo een reinigende functie te geven. Wil je iets reinigen zonder zout dan moet je duurdere producten gebruiken. PH neutrale autoshampoo

Klus-auto’s beste keuze:

Ph neutrale shampoo van Carpro is redelijk betaalbaar (ongeveer 25 euro per fles). Het kan als snowfoam aangebracht worden of gewoon als zeep.

Veelgestelde vragen over autoshampoo en zout

Waarom zit er zout in autoshampoo?

Zout heeft een sterk reinigende functie. Het is een goedkope manier om een autoshampoo te maken die effectief is tegen vuil.

Wat is het probleem met zout in autoshampoo?

Zout zorgt voor corrosie. Corrosie wil je juist vermijden. Als je je auto wast met corrosieve autoshampoo zorg je juist voor extra kans op roest.

Hoe zoek je een veilige autoshampoo?

Je kunt kijken naar een PH neutrale shampoo. Kijk op de achterkant van de fles of het merkje voor “corrosief” niet aanwezig is.

5/5 (3 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas