De juiste Snelheidsindex banden voor je auto vinden

De snelheidsindex van banden is belangrijk. Het geeft namelijk aan wat de maximale snelheid is waar een band op gebruikt kan worden. Bij het aanschaffen van nieuwe banden moet dus altijd gelet worden op de letter die aangeeft op welke maximum snelheid de band gebruikt kan worden.

De snelheidsindex van een band staat aangegeven met een letter. Deze letter staat na de last index en volgt het alfabet. Hoe hoger de code, hoe hoger de maximale snelheid.

De snelheidsindex op je band kun je eenvoudig controleren. Banden met verschillende snelheidsindexen hebben verschillende constructies en rubber

Snelheidsindex tabel

CoderingMax snelheidVoor autotype
L120 km/hoffroad/reserve band
M130 km/hReserve band/4×4
N140 km/hReserve band/4×4
Q160 km/hStandaard/winter/4×4
R170 km/hStandaard/winter
S180 km/hStandaard/winter
T190 km/hStandaard/winter
U200 km/hStandaard/winter
H210 km/hStandaard/winter
V240 km/hStandaard/Sport auto’s
Z240+ km/hSport auto’s
W270 km/hSupersport auto’s
Y300 (+) km/hSupersport auto’s

Snelheidsindex op de band herkennen

Een band bestaat uit een aantal codes waaraan je kunt zien met welke band je te maken hebt. Een voorbeeldband is: 195 / 65 R14

  • De band in dit voorbeeld heeft een loopvlak (het deel waar profiel op zit) van 195mm.
  • De hoogte (de zijwand van de band) is 65% van 195mm.
  • De velgmaat (het gat wat in de band zit waar de velg in gaat) is 14 inch.

Na deze getallen vind je meestal een load index en een snelheidsindex. De load index is een getal van ongeveer 50 tot 100. Een load index van 50 betekend dat de band maximaal 190kg kan dragen. Je hebt vier banden dus je auto kan 760 kg maximaal wegen. Een load index van 100 geeft aan dat de band maximaal 800kg kan hebben. Bij vier banden mag je auto dus maximaal 3200kg wegen, je zit dan dus tegen de grens van een groot rijbewijs aan.

175/80 R14 88H band is geschikt tot 210km/h

De Snelheidsindex is een letter die na de load index komt. Een L geeft bijvoorbeeld aan dat de band maximaal 120km/h aan kan. Een U index geeft aan dat de band 200km/h aan kan.

Rekenvoorbeeld:

Je hebt een auto van 1500kg. Je velgmaat is 15 inch en je velgen zijn 7 inch breed. Je auto heeft een maximum snelheid van 200km/h. De auto heeft nu een band die vanaf de grond 60,5cm hoog is.

Bij 7 inch brede velgen kun je het best een band nemen van 205 tot 215mm breed. In dit geval gaan we voor een 205 band. De hoogte van de band is afhankelijk van de hoogte van de wieklast. In het voorbeeld houden we de oude hoogte aan en gaan we voor een 55 hoge band. (Hij is dus bijna 113mm hoog want 205*0,55=112.75mm.). Je velg is 15 inch (381 millimeter). De totale hoogte van de combinatie is dan 112.75*2+381= 606.5mm.

Je auto weegt 1500kg. Dit is verdeeld over 4 banden. Je hebt dus banden nodig die minimaal 375kg per stuk kunnen dragen. Dit is een droog gewicht, omdat je nog wel eens extra personen, baggage of andere zware ladingen mee neemt doen we hier nog 100kg bovenop. Je hebt danminimaal 475kg draagvermogen per band nodig. Je komt uit op een loadindex van 82.

Tot slot moet je banden hebben die voldoende zijn voor je maximum snelheid. De auto heeft een topsnelheid van 200km/h. Je hebt daar een band met een U snelheidsindex voor nodig.

Alles bij elkaar ga je dus shoppen voor een setje 205/55 R15 82U banden.

Snelheidsindex vinden

In principe houd je de minimale snelheidsindex aan die de fabrikant opgeeft. Waar de fabrikant dit opgeeft verschilt echter per merk.

In het onderhoudsboekje. 9 van de 10 keer kun je in het boekje van je auto bandenspecificaties vinden. Het staat meestal bij het deel waar je ook de bandenmaten en bandenspanningsspecificaties kunt vinden.

Bij de tankdop. Binnenin je tankdop kun je vaak een sticker vinden. Deze zit vaak in het tank klepje.

In de binnenkant van de deur. In de deurpost of aan de binnenkant van de deur onder het slot staat soms een sticker met voertuigspecificaties. Hier kun je ook de bandenspecificaties vinden.

In het handschoenkastje kan een extra vakje zitten waar je voertuigspecificaties kan vinden.

Snelheidsindex banden APK keuring

Voor de apk wordt niet gekeken naar de snelheidsindex van een band. Wel wordt er gekeken naar de conditie van de band. Het canvas mag niet zichtbaar zijn. Ook moet de band een minimale profieldiepte van 1.6mm hebben. Vanaf 2.5mm is het een adviespunt.

Hogere snelheidsindex

Banden met een hogere snelheidsindex worden van ander materiaal gemaakt. Het rubber is vaak iets zachter en de constructie van de band is steviger. Dit is nodig omdat auto’s die sneller kunnen vaak ook harder optrekken en meer grip nodig hebben in bochten.

Voordelen

Het grootste voordeel van een band met een hogere snelheidsindex is dat deze vaak meer voor sportieve rijders gemaakt is. Je zult dus meer grip hebben. Dit komt voor een deel door het zachtere rubber. Zachter rubber plakt beter aan de weg.

Nadelen

Het nadeel van een snelle sportieve band is dat deze meer brandstof nodig hebben. De weerstand is namelijk iets groter. Ook zullen de banden sneller slijten. Het is uiteindelijk dus duurder om op een band met hogere snelheidsindex te rijden.

Lagere snelheidsindex

Een lagere snelheidsindex dan de aanbevolen snelheidsindex van de fabrikant is niet toegestaan. Hoewel het geen controle punt voor de apk is is het niet verstandig om er van af te wijken. In Nederland is de kans dat je er problemen mee krijgt niet erg groot maar in het buitenland kun je een flinke boete verwachten.

Voordelen

Het grootste voordeel van banden die niet voor extreem hoge snelheden gemaakt zijn is het rubber dat gebruikt wordt. Het rubber is vaak iets harder waardoor je minder brandstof verbruikt. Ook slijten de banden minder hard waardoor ze langer mee gaan.

Nadelen

Voor de ideale wegligging en grip in bochten wil je een wat zachtere band hebben. Zachtere banden blijven wat meer plakken aan de weg. Over het algemeen zijn banden met een lagere snelheids index dus minder geschikt om de weg als circuit te gebruiken.

Onjuiste snelheidsindex

Tijdens een politiecontrole kun je een bekeuring krijgen voor het niet hebben van de juiste snelheidsindex. Wat de hoogte van deze boete is is onduidelijk. Ook kon ik niemand vinden die daadwerkelijk deze bekeuring gekregen heeft. Het is dus vrij zeldzaam. Dat gezegd hebbende is het wel raadzaam om in elk geval de minimale snelheidsindex aan te houden.

Verzekeringen keren soms niets uit wanneer blijkt dat je op onjuiste banden gereden hebt. Vooral als de verzekering iets uit moet keren waarbij je op een snelheid gereden hebt die hoger ligt dan de maximale snelheid van de banden kun je een probleem hebben.

Garantie van je auto kan verlopen wanneer je banden monteert die niet geschikt zijn voor de snelheden die de auto aan kan.

Het is gevaarlijk om niet de juiste banden op je auto te hebben. Ookal denk je misschien nooit veel harder dan de maximum snelheid te gaan rijden, het kan best zo zijn dat je je auto een keer uit leent aan een vriend of kennis en hij of zij een klein stukje duidse snelweg mee pakt.

Snelheidsindexverschil winter en zomerbanden

Als je winterbanden gaat monteren dan kun je er voor kiezen om een snelheidscategorie lager te gaan dan de fabrikant aanbeveelt. In de winter ga je (hopelijk) de maximale snelheid van je auto toch niet testen. In Nederland krijg je hier geen problemen mee.

Als je in het buitenland met andere banden gaat rijden dan ben je soms verplicht om een sticker op je auto te plakken met een beperkte maximumsnelheid. Ben je van plan om op wintersport te gaan dan is het dus raadzaam om de juiste snelheidsindex te nemen. Je kunt ook aan de dealer vragen of de banden geschikt zijn voor de landen waar je heen wil gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de Snelheidscodering op een band?

De snelheidscodering werkt met letters. Ze volgen het alfbet. Hoe hoger de letter in het alfabet hoe meer gewicht de band kan hebben.

Wordt er bij de APK gekeken naar de snelheidsindex van een band?

Er wordt bij de apk niet gekeken naar de snelheidsindex van een band. Wel naar slijtage.

5/5 (3 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas