Ruitenwissers laten strepen achter

Veel auto’s rijden rond met ruitenwissers die strepen achter laten, dit is in veel gevallen een APK afkeur punt. Daarbij is het ook hinderlijk om in de regen te rijden als de ruit niet netjes schoongeveegd wordt.

Een ruitenwisserblad dat strepen achter laat kan in veel gevallen gerepareerd worden met WD-40 en een oude sok. Draai een sok binnenstebuite of neem lap die voldoende vocht kan opnemen. Doordrenk dit in WD-40 en maak het ruitenwisserblad er mee schoon. Inspecteer of de ruitenwisser nergens in het rubber kapot is. 

Een ruitenwisser die strepen achter laat, vaak zelfs zonder dat het ruitenwisserblad zichtbaar kapot is is vervelend. Het hindert het zicht tijdens het rijden in de regen maar is ook vervelend omdat er alweer nieuwe ruitenwissers gekocht dienen te worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je ruitenwisser streepvrij te laten wissen zonder dat de wisserbladen vervangen hoeven te worden.

Benodigdheden ruitenwisser streeploos laten werken

  • Doek, toiletpapier, oude lap, sok of keukenpapier
  • WD40 (online te koop bij toolstation)
  • Glassex

Wat doe je aan een ruitenwisser die strepen achter laat?

Je ruitenwisser laat strepen achter omdat het rubber van de ruitenwisser kapot is of omdat er vuil op het ruitenwisserblad zit. Als het wisserblad stuk is is er helaas weinig meer aan te doen en zul je je wisserblad moeten vervangen, daarover later meer. Is je wisserblad echter nog in goede staat dan is het goed mogelijk om deze weer streepvrij te laten wissen.

Je wisserblad kun je nieuw leven in blazen door wd40 aan te brengen op je wisserblad. In het stappenplan zie je hoe je dit het makkelijkst doet:

Benodigde tijd: 1 minuut.

Je wisserblad kun je nieuw leven in blazen door wd40 aan te brengen op je wisserblad. In het stappenplan zie je hoe je dit het makkelijkst doet:

  1. Kijk of de ruitenwissers niet stuk zijn

    Helaas gaat de magische WD-40 truc niet werken als je ruitenwissers scheuren hebben of te ver uitgedroogd zijn. Zijn je ruitenwissers nog prima dan kun je door gaan met de rest van het stappenplan.

  2. Zet de wisserbladen omhoog

    Je kunt het wisserblad oppakken en van de ruit af trekken. Als het goed is blijft het wisserblad bovenaan staan zodat je makkelijk bij het rubber kan.

  3. Pak een oude lap of sok

    Een doek die veel vocht opneemt is het meest geschikt, als je een oude sok gebruikt kun je deze vaak omkeren om de vezels aan de binnenkant te gebruiken.

  4. Spuit WD-40 op de lap

    Zorg dat je voldoende WD-40 opneemt, de lap hoeft niet te druipen maar moet wel redelijk doorweekt zijn.

  5. Maak met de doordrenkte lap je ruitenwisserrubber schoon

    Doe voorzichtig want je kunt het rubber van je ruitenwisser breken. Zorg ervoor dat al het vuil van je ruitenwisserblad verwijderd wordt en zorg dat het ruitenwisserblad goed gecoat wordt met de WD-40

  6. Maak de ruit schoon

    Op de plek waar je ruitenwissers rusten verzamelt vaak een hoop vuil. Poets de ruit met een oude krant of een microvezeldoek en glasex

Dit stappenplan helpt je bij het behoud van je ruitenwissers omdat wd-40 als eigenschap heeft dat het water verdrijft. Verder zorg je er voor dat de ruitenwissers minder weerstand hebben op de ruit. Je ruitenwissers zullen hierdoor geen strepen trekken omdat er geen water achter gelaten wordt. Ook als er weinig water op de ruit aanwezig is en de ruitenwisser direct contact maakt met het glas is de weerstand kleiner. Ruitenwissers die bijgeluiden produceren zijn met deze truc dus ook verleden tijd.

Hoe vaak maak je je ruitenwissers schoon? 

Veel autobezitters wassen een auto 1 keer per week tot 1 keer per maand. Was jij je auto minder dan een keer per maand dan is het misschien verstandig om daar eerst wat aan te gaan doen. De WD-40 truc werkt prima als je deze iedere keer dat je de auto wast toepast. Wanneer je auto vies is zijn de ruitenwissers dat waarschijnlijk ook. Ook wanneer je bij het tankstation je ruiten wast omdat deze vies zijn geworden, bijvoorbeeld omdat er net gestrooid is, is het verstandig om de wd-40 opnieuw aan te brengen. Verder helpt het om standaard een fles WD-40 in je kratje met wasspullen of in de kofferbak van je auto te hebben. 

Levensduur ruitenwissers verlengen

Als je je ruitenwissers goed onderhoud en je een voorruit hebt dat niet vol met barsten zit dan slijten je ruitenwissers amper. De ruitenwissers hoeven ook niet te slijten omdat ze niet over de ruit wrijven maar er overheen glijden. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. 

Het belangrijkste is dat je de ruitenwissers en de ruit netjes schoon blijft maken. De meeste slijtage van ruitenwissers komt doordat er vuil tussen het wisserblad en het raam komt. Dit vuil kan er voor zorgen dat het wisserblad permanent beschadigd wordt. Dit is dan niet meer op te lossen en er zal een nieuw wisserblad aangeschaft moeten worden.

Ook zon en vorst kunnen er voor zorgen dat wisserbladen minder lang mee gaan. Wanneer je de kans hebt is het beter om de wisserbladen niet een bevroren of te hete ruit aan te laten raken. In de winter kun je dit doen door een anti vorst ruitbeschermer tussen het wisserblad en het raam te doen, in de zomer kun je je auto in de schaduw parkeren als dat mogelijk is. 

Zit de ruitenwisser aan je ruit geplakt? Maak deze dan zo voorzichtig mogelijk los. Ruitenwissers zijn van erg dun rubber gemaakt. Zeker als deze niet helemaal nieuw meer zijn scheuren ze makkelijk. Je zal niet de eerste zijn die een vastgevroren ruitenwisser heeft en denkt dat deze wel los komt met een keertje wissen. Het resultaat is vaak dat het wisserblad op de ruit vastgeplakt blijft zitten en de rest van je wisser zich los scheurt. Resultaat? Een ritje naar de automaterialen zaak voor een nieuw setje ruitenwissers. Hetzelfde zien we vaak gebeuren als een auto onder een boom geparkeerd staat waar veel boomsap uit komt. De wisser zit dan ook aan de ruit geplakt. In dat geval is warm water meestal een oplossing. Ga als je ruitenwisser vastgeplakt zit nooit met de ruitenwissersproeier aan de slag, De ruitenwisser gaat namelijk dan automatisch op en neer wat catastrofale gevolgen kan hebben. Veel beter is het als je het boomsap losweekt met lauwwarm water. Bij vastgevroren ruitenwissers kun je vaak het best je ruit gewoon krabben, wegrijden met de voorruitverwarming aan en wachten tot de ruitenwisser los is omdat het ijs gesmolten is. 

Tot slot gebruik je je ruitenwissers alleen waar deze voor bedoeld zijn, het wegvegen van water of ruitenwisservloeistof. Heb jij geen zin om te krabben en gebruik je liever je ruitenwissers? Of wil je de sneeuw die je sochtends aantreft liever niet van je voorruit vegen met een wissertje? dan zul je merken dat je ruitenwissers een stuk minder lang mee gaan. 

Siliconen ruitenwissers 

Een vorm van ruitenwissers waar weinig mensen van gehoord hebben zijn siliconenrubber ruitenwissers. Deze wissers zijn lastig te krijgen en er zijn wisselende verhalen over te lezen. Sommige mensen doen er jaren mee, andere hebben een setje gekocht die waarschijnlijk toch van ander materiaal gemaakt zijn. 

Het voordeel van Siliconen ruitenwissers is dat ze geen strepen achterlaten en geen geluid maken. De ruitenwisserbladen kunnen tot 10 keer langer mee gaan. Silicone is een sterker materiaal dan rubber. Siliconen wisserbladen kunnen ook beter tegen extreme hitte en kou. Daarbij laten de ruitenwisserbladen een microscopisch laagje achter op de ruit dat water afstoot, hierdoor kan het water eenvoudiger van de ruit geveegd worden. 
Rubber ruitenwissers doen het tegenovergestelde. Die laten naar mate ze slijten een microscopisch laagje rubber achter. Rubber op de ruit zorgt er voor dat de ruit juist minder makkelijk schoongeveegd kan worden, dit komt omdat rubber water aantrekt in plaats van afstoot. 

De meeste automaterialenzaken verkopen geen siliconen ruitenwisserbladen omdat deze zo lang mee gaan. Je kunt de wisserbladen echter vrij eenvoudig bestellen op Aliexpress of als je in Nederland wil bestellen kun je naar Autodoc Check altijd even de actuele prijs. Of je wisserbladen krijgt die echt van siliconen gemaakt zijn is natuurlijk altijd nog maar de vraag. Als je gaat shoppen heb je keuze om complete ruitenwissers te kopen maar je kunt ook alleen voor het rubber gaan. Zo kun je je huidige ruitenwisser frames behouden. 

Ruitenwissers wisselen per seizoen

Een andere manier om streepvrij je ruiten te wissen is een wisser te hebben voor de winter en een andere wisser voor de zomer. Net als bij banden wordt het rubber van een ruitenwisser ook minder effectief als het kouder wordt. Niet gek dus dat er ruitenwissers op de markt zijn voor als het koud is. 

Winter ruitenwissers hebben een hoes om het mechaniek waardoor er geen sneeuw en ijs in de wissers kan komen. Ook is het rubber van een winter ruitenwisser van andere samenstelling. Het rubber is meestal net als bij winterbanden wat zachter. 

Hoe vervang je een ruitenwisser?

Je ruitenwissers kun je vervangen door de ruitenwisser armen omhoog te zetten. In de meeste gevallen heeft de ruitenwisserarm aan het eind een haak. Je schuift de ruitenwisser van deze haak en kan er vervolgens een nieuwe op zetten

Hoe vervang je het rubber van de ruitenwisser?

Als het frame van je ruitenwisser nog goed is kun je los rubber kopen Je verwijderd vervolgens de twee metalen strips die het rubber vasthouden met een tang, haalt het rubber uit het frame en stopt het nieuw rubber in het frame. Je plaatst de twee metalen strips weer terug en knipt het rubber op lengte.

Hoe vaak moet je een ruitenwisser vervangen?

De meeste wisserbladen gaan 6 tot 12 maanden mee. Wanneer je echter zorgt dat je het wisserblad voldoende schoon maakt en regelmatig met WD-40 behandeld, kun je jaren plezier hebben van je wissers.

Waar koop je ruitenwissers?

Ruitenwissers koop je bij een automaterialenzaak zoals Brezan of Rijsbergen. Direct online je ruitenwissers bestellen kan via Autodoc.

4.8/5 (11 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas