Hoe lang mag apk verlopen zijn

Meestal valt er een keer per jaar een brief van de RDW op de mat waarin staat dat het weer tijd wordt om de APK van je auto te verlengen. De brief krijg je meestal 1 a 2 maanden voor de APK daadwerkelijk verloopt. In sommige gevallen lukt het niet om de APK op tijd te regelen, dit kan komen omdat de garage geen plek heeft, omdat je andere zaken te regelen hebt of simpelweg omdat je het vergeten bent. De vraag “Hoe lang mag APK verlopen zijn” is er een die automatisch naar boven komt bij het zien van de brief van de RDW. Zit jij op het randje van je APK dan is het handig om de regels te kennen. Zo zorg je er voor dat je geen bekeuring krijgt en gewoon in je auto mag blijven rijden.

De APK van een motorvoertuig mag twee maanden verlopen zijn voordat je een bekeuring krijgt. Rijden in deze periode is niet toegestaan behalve als het een directe rit naar het APK keuringsstation betreft.

Uitzonderingen voor APK

niet ieder gemotoriseerd voertuig heeft een keuringsplicht. Voertuigen zonder kenteken hoeven sowieso geen keuring te ondergaan. Ook motoren en boten hebben geen keuringsplicht. Verder hebben sommige voertuigen geen jaarlijkse apk maar is het interval groter. Dit is bijvoorbeeld bij nieuwe auto’s en oldtimers het geval.

  • Nieuwe benzine of elektrische auto’s hoeven de eerste 4 jaar niet gekeurd te worden, daarna 2x per 2 jaar en na 8 jaar jaarlijks.
  • Nieuwe diesels of lpg auto’s hoeven de eerste 3 jaar niet gekeurd te worden.
  • Auto’s die ouder dan 30 jaar zijn hoeven nog maar eens per 2 jaar gekeurd te worden
  • Oldtimers van voor 1 januari 1960 zijn vrijgesteld van de APK plicht
  • motoren zijn vrijgesteld van de APK plicht

Hoe lang mag APK verlopen zijn

De APK mag 2 maanden verlopen zijn. Dit is voor alle auto’s het gevalRed je het niet om je auto binnen 2 maanden te keuren, bijvoorbeeld om dat deze gerestaureerd wordt of je op onderdelen wacht dan kun je de auto schorsen. De APK plicht gaat pas weer in wanneer de auto ontschorst is. Een bekeuring kun je vanaf 2 maanden na het verlopen van de APK verwachten. De 2 maanden gaan in vanaf het moment dat de APK 1 jaar oud is of vanaf het moment dat de APK is afgekeurd. Heb je dus een oud APK bewijs dat nog wel geldig is maar is je auto eerder bij de garage afgekeurd dan mag je niet met de auto rijden tot deze weer een geldige APK heeft een kun je vanaf het moment van afkeuren na 2 maanden een bekeuring verwachten.

APK keuring te laat

Heb je het niet voor elkaar gekregen om je APK keuring voor de datum van aflopen te regelen dan mag je niet meer de weg op, behalve als je op weg bent naar het keuringsstation. Ben je meer dan 2 maanden te laat dan heb je waarschijnlijk een bekeuring ontvangen. Deze zul je moeten betalen en je zult je auto alsnog moeten schorsen of de APK moeten regelen.

Rijden zonder APK

Zonder APK rijden is verboden. Ook ben je niet verzekerd dus wanneer je een ongeluk krijgt zullen alle kosten op jou verhaald worden. De enige uitzondering is de rit naar het APK keuringsstation. Zorg er voor dat je een afspraakbevestiging mee hebt wanneer je naar het keuringsstation gaat zodat je kunt bewijzen dat je daar echt naar op weg bent. Ook als je niet in staat bent aan te tonen dat je naar het APK keuringsstation op weg bent kun je een bekeuring krijgen. Heb jij een apk keuringsstation dat niet op afspraak werkt vraag dan toch om een bevestiging dat je langs kunt komen, zo heb je altijd iets om een agent te tonen. Let er op dat je ook bij een trajectcontrole of flitspaal een bekeuring voor je apk kunt krijgen.

Auto op de openbare weg zonder APK

Je auto mag in de 2 maanden dat de APK verlopen is gewoon nog op de openbare weg staan. Je betaalt daar immers wegenbelasting voor. Zodra de auto geschorst is betaal je geen wegenbelasting meer en mag de auto dus niet op de openbare weg staan. Je zult de auto dan moeten schorsen en moeten stallen.

APK verlopen boete

Wanneer je aangehouden wordt na het verlopen van je APK of wanneer je APK meer dan 2 maanden verloppen is kun je een geldboete van 140 euro verwachten. Hier komen ook administratiekosten bij. De bekeuring voor het rijden zonder APK kan vanaf de dag dat de APK verloopt uitgeschreven worden. Rijden mag dus niet vanaf het moment dat de auto geen geldige APK meer heeft. Je auto mag wel op de openbare weg blijven staan zolang deze niet geschorst is. 

De kans dat je een bekeuring na 2 maanden op de mat krijgt is 100%. Het is een geautomatiseerd systeem dat op kenteken werkt. Ook als jij je auto netjes op eigen terrein hebt waar het voertuig niet vanaf de weg gezien kan worden zul je de bekeuring ontvangen. De auto hoeft niet in het zicht te staan om een automatisch gegenereerde bekeuring te krijgen.

Wat is de APK?

De APK is een periodieke keuring van een auto. In de meeste gevallen is de keuring een keer per jaar. In de volgende alinea zijn de uitzonderingen te lezen. De APK is verplicht voor personenauto’s, bedrijfsauto’s, drie wielige motorvoertuigen, zwaardere voertuigen (3500kg+) en bijzondere voertuigen als taxi’s, ambulances en bussen. De APK zorgt er voor dat auto’s die in een slechte staat verkeren niet de weg op mogen. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede maar zorgt er ook voor dat auto’s langer meegaan omdat deze beter en tijdiger onderhouden worden. Voor de APK zijn keuringseisen opgesteld. de RDW heeft een handboek voor de keuringseisen beschikbaar gesteld zodat je kunt checken of je auto door de keuring zal komen. Belangrijke onderdelen zijn gordels, remmen, corrosie en banden maar er zijn nog veel meer onderdelen van de auto die in goede staat moeten zijn.  

APK check

Je kunt eenvoudig checken of je apk nog geldig is door een online kenteken check te doen. Dit is gratis en in 1 minuut geregeld. Je kunt dit bijvoorbeeld bij kentekencheck.net doen. Je ziet dan direct de datum waarop je apk afloopt of verlopen is, hier kun je twee maanden bij op tellen en dan weet je vanaf wanneer je een bekeuring kunt verwachten”.

0/5 (0 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas