Auto accu opladen, benodigdheden & tips

Ai, lege auto accu. Ik heb het zelf ook (helaas met enige regelmaat), dan weer omdat ik mijn lichten aan heb laten staan, dan weer omdat ik de auto te lang heb doorgestart. Het is vrij eenvoudig om de accu weer op te laden, toch krijg ik regelmatig de vraag; “hoe moet je een auto accu opladen?”

Je auto accu opladen doe je met een druppellader. Haal de accu uit je auto door eerst de min en dan de plus los te maken. Sluit de druppellader aan op de accu en steek vervolgens de lader in het stopcontact. Het laden duurt ongeveer 12 uur.

Naast je accu laden aan een druppellader zijn er nog wat andere mogelijkheden. Bekijk alle mogelijkheden en bepaal wat voor jou de meest handige manier van laden is.

Stappenplan accu laden met druppellader

Tip, zorg dat je eerst de klemmen aansluit en daarna pas de lader in het stopcontact stopt

Benodigde tijd: 12 uren.

Het aansluiten van de accu duurt 5 minuten, het laden duurt gemiddeld 12 uur. Hoe snel je accu kan laden is afhankelijk van hoe leeg deze is, wat de snelheid van je lader is en hoe groot de accu is.

 1. Verwijder de accu uit de auto

  Meestal zit de accu onder je motorkap in de motorruimte. Bij sommige auto’s zit hij echter ook in de kofferbak. Bekijk het instructieboekje van je auto als je de accu niet kunt vinden. Let op dat de accu soms onder een kap zit die je eerst moet verwijderen. Meestal maak je de kap los met clipjes, soms heb je er een schroevendraaier voor nodig.

  Maak eerst de min (zwart) pool los van de accu en maak vervolgens de plus pool los. Nu kun je de accu uit de accubak tillen.

 2. Sluit de accu aan op de druppellader

  De druppellader heeft twee happertjes, deze heten krokodillenbekken. Sluit ze aan op de accu en stop daarna de druppellader in het stopcontact. Door eerst de krokodillenbekken aan te sluiten zorg je er voor dat je geen vonken krijgt bij het aansluiten van de accu aan de lader.

 3. Haal de accu van de lader als deze vol is.

  Een accu behoud zijn lading vrij goed. Er is nog flink wat discussie over of het handig is om je accu wel of niet constant aan de lader te houden. Voor de zekerheid kun je beter de accu gewoon van de lader af halen. Een accu behoud zijn lading vrij lang. Als je iedere maand de lader er even aan hangt om hem weer vol te krijgen is het prima.

  Het lampje op de lader geeft aan hoe vol de accu zit. Je kunt ook kijken hoe vol de accu zit met een volt meter. Bij 100% lading zou de accu 12.7 volt moeten hebben. van 12.4 tot 11.9% zit je nog goed en heeft de accu nog meer dan 30% batterij. Vanaf 11.75 kan de accu stuk gaan.

12v druppellader kopen

Zelf heb ik een druppellader van de action gekocht. Hij werkt, hij laad namelijk de accu op. Toch vertrouw ik de lader niet genoeg om hem langere tijd aan de accu te hangen. Ik heb ook geen acculader nodig die standaard accu’s vol aan het pompen is dus wat dat betreft is het geen probleem.

Wil je wel je accu van je auto, motor, boot of ander voertuig constant aan de 12v lader hangen dan zou ik voor een wat luxere lader gaan. Deze hebben verschillende programma’s waarmee je de accu constant aan het stopcontact kan hangen. Zo is de accu altijd tussen de 95 en 100% vol als je hem van de lader haalt.

Een goede optie is de acculader van optimate. Deze lader is weersbestendig, dus ook geschikt voor buiten gebruik of in de schuur. Hij is geschikt voor alle soorten accu’s (lood, gel en AGM accu’s) en kan constant aan de accu gehangen worden.

Klus-auto’s beste keuze:

Optimate 6 is waterbestendig, geschikt voor alle soorten accu’s en kan constant aan de accu gehangen worden. Het is een flinke investering maar is het meer dan waard.

Hoe lang moet je een auto accu opladen

Hoe lang je moet laden is afhankelijk van de lader die je hebt en het formaat van de accu. Je kunt het gelukkig vrij gemakkelijk uitrekenen.

Gemiddeld ben je zo’n 12 uur bezig met laden. Als je accu nog vrij vol zat kan het best zijn dat je in 4 uurtjes al een groen lampje op je lader ziet verschijnen. Als de accu groot is, de lader langzaam en er helemaal geen stroom meer in de accu zit kan het zelfs enkele dagen duren voor deze weer vol zit.

Over het algemeen is een lader met een hoger Amperage (A) sneller. Mijn lader heeft een 1A output. Betere laders hebben vaak 2A of zelfs 3A output. Het laden zal dan een stuk vlotter gaan.

Wat tot slot meespeelt is hoe vol je de accu wil hebben. Een accu die voor 80% vol zit is meer dan vol genoeg om de auto mee te starten. De laatste 20% van het laden van een accu gaan zeer langzaam. Soms duurt de laatste paar procent enkele uren.

Even snel een accu laden zit er dus niet. Wel gaat het laden rapper met een betere lader, en is een Gel of AGM accu vlotter vol.

Accu laden om te starten

Als je geen 12 uur de tijd hebt om je accu te laden maar ’s ochtends bij je auto komt en de accu blijkt leeg te zijn dan heb je twee mogelijkheden. Je kunt de accu met startkabels weer tot leven brengen of je kunt een start accu aansluiten.

Startkabels

Startkabels aansluiten is vrij eenvoudig. We hebben hier eerder een artikel over geschreven. Je kunt het vinden in het auto start niet aritkel.

Booster pack

Een betere manier is een lithium start accu of booster pack kopen. Hiermee kun je je auto starten als de accu leeg is. Ik heb er een van Bol.com.

Hij is compact, je kunt er je auto mee starten maar ook je telefoon mee opladen en hij heeft een lampje. Dat lampje is handiger dan je in eerste instantie zou verwachten…

5/5 (1 Review)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas