Kras in de lak permanent verwijderen zonder spuiten

Een kras in je lak is heel vervelend, geloof me, ik woon in leiden centrum dus weet er alles van. Gelukkig heb ik in de loop der jaren flink wat ervaring op gedaan met het verwijderen van krassen, zowel als professioneel detailer als wel op mijn eigen auto’s. In dit artikel geef ik je alle stappen zodat jij je auto weer als nieuw kunt krijgen.

Krassen verwijderen doe je door de kras te schuren met 2000g, 3000g en 5000g schuurpapier. Vervolgens polijst je de plek met grove polijstpasta en poets je het na met polijstmiddel.

In dit artikel lees je welke spullen je het best kunt gebruiken maar ook waar je absoluut van weg moet blijven. Na het toepassen van het stappenplan blinkt je auto weer als nieuw!

Krassen verwijderen in clearcoat

Krassen verwijderen werkt het best wanneer de kras enkel in de toplaag van de lak zit. Je lak bestaat uit een aantal lagen. Normaal gesproken heb je een primer, kleur laag en een clearcoat. De meeste krassen zitten in de clearcoat. Deze krassen zijn goed te verwijderen. Krassen die in de kleur laag zitten of zelfs in de primer moeten herspoten worden voor een goed resultaat. Gelukkig kan je dat met ons auto spuiten stappenplan prima zelf doen.

Je kunt controleren of een kras in de clearcoat zit door de plek nat te maken. Als je wat water op de plek spuit en de kras verdwijnt dan weet je dat je enkel een kras in je clearcoat hebt.

Benodigde tijd: 2 uren.

Kras verwijderen stappenplan

 1. Maak het oppervlak schoon

  Een schone werkplek zorgt er voor dat je geen vuil in de kras krijgt. We proberen krassen te verwijderen, niet extra krassen te maken. Schoonmaken kun je gewoon met water en autoshampoo doen. Zorg dat je autoshampoo gebruikt zonder wax er in. We willen “naakte lak” hebben zodat we goed kunnen werken.

 2. Markeer de kras met tape

  Als je de stappen in het stappenplan volgt wordt het lastig om de kras te zien, zelfs al voordat je klaar bent met alle stappen. Daarom is het handig om met schilderstape te markeren waar je kras begint en eindigt. Ik scheur meestal een stukje tape in een driehoekje. Dit plak ik aan beide uiteinden van de kras. Zo kun je de kras altijd terugvinden.

 3. Schuur de kras

  Bepaal de diepte van de kras met je nagel. Als je met je nagel de kras voelt zitten dan is het meestal een vrij diepe kras. In dat geval kan het handig zijn om te beginnen met een wat grover schuurpapiertje. Bij echt diepe krassen begin ik bij 2000g schuurpapier.
  Gebruik altijd wetsand schuurpapier. Het beste is als je het schuurpapiertje om iets relatief zachts vouwt. Je kunt ook een schuur blok gebruiken. Bij de gamma of action kun je blokken kopen waar een zacht laagje op zit. Deze zijn ideaal om je schuurpapier omheen te klemmen. Schuur altijd tegen de richting van de kras in. Anders maak je de kras namelijk ook dieper. Blijf schuren tot je ongeveer 90% van de kras er uit hebt geschuurd

 4. Verfijn met fijner schuurpapier

  Herhaal je vorige stap met fijner schuurpapier. Bijvoorbeeld 3000g. Dit zou al een beter resultaat moeten geven. Schuur een iets groter gedeelte dan met het vorige schuurpapier om een goede blend te krijgen. Blijf schuren tot je ongeveer 100% van de kras er uit hebt geschuurd.

 5. Maak het schuurwerk af met fijn schuurpapier

  Gebruik 5000g schuurpapier om een wat groter gebied te schuren. Je wil wat overlap hebben tussen het net geschuurde deel met 3000g en het deel wat nog niet geschuurd is. Zo zie je later niet meer dat je een reparatie hebt uitgevoerd.
  Bij deze laatste schuur stap schuur je niet meer haaks op de kras maar maak je diagonale bewegingen, eerst schuur je alles van links onder naar rechts boven. Vervolgens ga je er kruislings overheen en schuur je van rechts onder naar links boven.

 6. Machinaal krassen verwijderen

  Omdat je auto nu nog vol met microscopisch kleine krasjes zit zal de plek er dof uit zien. Je lost dit op door eerst met een agressievere polijstpasta en een agressieve polijstpad te polijsten. Je gebruikt bijvoorbeeld een cutting compound met een wollen pad. Voeg wat polijstpasta toe aan de pad en polijst het geschuurde gedeelte.

 7. Polijst de glans terug

  Nu kun je met een foam polishing pad de glans weer terug brengen. Breng ultra fijn polijstmiddel aan op je polijstpad en polijst de glans weer terug. Maak tussentijds je polijstpad schoon als er erg veel vuil of lak in komt en de pad gaat stuiteren op je lak.

 8. Breng wax aan

  De laatste stap is het beschermen van de auto. Je doet dit met wax. Wax breng je aan op de auto en verwijder je als het droog begint te worden.
  Zelf gebruik ik AutoGlym Ultra high definition wax, een vij duur potje maar je doet er wel jaren mee. Het blijft ongeveer 50 wasbeurten op je auto zitten dus je hoeft het maar ongeveer 2x per jaar aan te brengen

Benodigdheden krassen verwijderen

Je hebt een aantal zaken nodig en een aantal spullen kun je aanschaffen om het leven wat makkelijker te maken.

Wat je absoluut nodig hebt is:

Fijn om te hebben:

 • Een polijstmachine met polijstpads, het liefst een ascentrische machine (te koop op bol.com)
 • Hoge kwaliteit wax (te koop bij bol.com)
 • Een schuurpapier blok (te koop bij nonpaints.com of bol.com)

Een ascentrische polijstmachine geeft de beste resultaten, zeker als je niet heel bekwaam bent met een polijstmachine. Met een ascentrische polijstmachine kun je vrij veilig polijsten. Je polijst niet makkelijk door je lak heen, iets wat een reguliere polijstmachine wel kan doen.

Een hoge kwaliteit wax is de beste manier om je auto relatief goedkoop te beschermen. De initiele aanschaf van een goede kwaliteit wax doet even pijn (de autoglym wax kost 65 euro). Je hoeft het echter maar 1 of 2 keer per jaar aan te brengen (autoglym geeft aan dat iedere 50 wasbeurten voldoende is). Daarbij gaat een pot vrij lang mee. De wax blijft jaren goed (ik heb mijn pot al 8 jaar) en je hebt niet veel nodig om je auto te poetsen.

Diepe krassen verwijderen

krassen verwijderen die dieper zijn dan de top laag van je lak is bijna niet mogelijk. Je kunt een kras op dezelfde manier behandelen als de krassen die je in het stappenplan behandeld hebt. Meestal krijg je krassen die je nog ziet als je de kras nat maakt er echter niet uit.

Je kunt de kras wel wat minder zichtbaar maken door het proces door te lopen. Omdat je tijdens het proces de scherpe randjes van de kras wat afvlakt zal het licht minder weerkaatst worden. Hier door lijkt de kras minder groot.

Voor het beste resultaat zul je echter het deel moeten overspuiten. We hebben hier ook een artikel over gemaakt. In het artikel leggen we je uit hoe je je auto met spuitbussen spuit.

Krasverwijderaar setjes

Kitjes waarmee je krassen kunt verwijderen zijn er voldoende. Ze zijn soms redelijk effectief maar zelden zo goed als de kras gewoon wetsanden en vervolgens polijsten. De meeste kitjes doen of hetzelfde als de methode die we hier gebruiken of maskeren de kras waardoor deze tijdelijk niet meer zichtbaar is.

Het maskeren van een kras is geen permanente oplossing. Het wordt gedaan door de kras te vullen met wax of een ander product. Het resultaat is dat je na een aantal wasbeurten van je auto het spul er uit zal wassen.

Wil je toch per se aan de slag met een krasverwijderaar set? zorg er dan voor dat je een setje koopt waar de stappen hetzelfde zijn. Schuren in meerdere stappen en vervolgens polijsten. Bevat het setje niet de middelen om deze stappen te doorlopen dan zal het eindresultaat minder goed worden.

Krassen verwijderen alternatieve methodes

Als je even zoekt op internet dan kun je honderden methodes vinden om krassen te verwijderen. Van tandpasta, koperpasta tot azijn, alles komt voorbij. Het lijkt te mooi om waar te zijn en helaas is dit meestal ook zo. De methodes zijn niet effectief of werken maar tijdelijk.

Krassen verwijderen wd40

Krassen verwijderen met wd40 is een veel voorkomende oplossing op fora. Het is een goed voorbeeld van een tijdelijke reparatie. Wd40 is prima geschikt om de krassen tijdelijk te maskeren.

Net als in veel krasverwijderaar setjes vul je de kras met een substantie waardoor je de kras niet meer ziet. Wd40 blijft nog best even zitten omdat het waterafstotend is. Je zult het dus niet de eerste de beste wasbeurt je kras uit poetsen. Wel zul je merken dat na enkele weken de kras steeds zichtbaarder wordt. Uiteindelijk is je kras weer net zo zichtbaar als hij was voor de behandeling.

Krassen verwijderen met tandpasta

Het idee van krassen met tandpasta verwijderen is dat het een polijstende werking heeft. Ten eerste heeft niet iedere tandpasta polijstmiddel. Mocht je met tandpasta aan de slag willen gaan kijk dan of het een whitening tandpasta is. Blijf ook weg van een tandpasta gel, deze werken sowieso niet.

Als je een kras met tandpasta poetst dan ben je eigenlijk 1 stap van het stappenplan aan het uitvoeren, namelijk het polijsten met fijn schuurmiddel. Het zal de kras allicht iets minder zichtbaar maken, zeker als je daarna na poetst met wax. Het resultaat zal alleen verre van perfect worden omdat je de schuur stappen en het fijne polijsten overgeslagen hebt.

4.4/5 (9 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas