Zelf je auto uitdeuken

Vervelend, een deuk in je auto. Gelukkig is een deuk vaak goed uit de auto te halen. Als je een deuk wil verwijderen zijn er verschillende manieren allemaal vallen ze in de categorie uitdeuken. (en een enkele in de categorie uit-beunen maar daarover later meer)

Een deuk uit de auto verwijderen doe je door eerst te inspecteren of de lak nog goed is. Als de lak nog goed is kun je eerst met een hamer de hoge delen zacht aanpakken. Vervolgens duw je vanaf de achterkant de deuk uit het paneel.

Uitdeuken kan echter op verschillende manieren. Afhankelijk van het gewenste resultaat kun je een makkelijkere manier gebruiken of een manier die door professionals gebruikt wordt

Makkelijke manieren om een deuk te verwijderen

Als je begint met een deuk te verwijderen is het handig om te kijken of de lak nog goed is. Als de lak nog goed is is het belangrijk dat je de lak opwarmt als je de deuk uit je auto trekt of duwt. Het kan zijn dat je lak nog goed is maar toch kapot gaat tijdens de reparatie als je de lak niet warm genoeg maakt. De lak is over het algemeen warm genoeg wanneer je je hand er niet meer op kunt leggen. Een fohn werkt vaak goed. Je kunt ook een verffohn gebruiken maar daar kun je de lak ook te heet mee maken.

Deuk verwijderen met kokend water en een ontstopper

Wanneer je een grotere deuk hebt zonder scherpe vouwen dan kan het best zijn dat je de deuk met kokend water en een ontstopper uit het paneel kunt krijgen. Het resultaat wordt niet perfect maar het paneel krijgt wel weer de juiste vorm. Ook werkt het niet altijd. Het is echter een aardige methode als je snel een redelijk resultaat wil. Deze methode is raadzaam wanneer het paneel van metaal is. Check dus of het paneel magnetisch is voor je begint.

 • Maak het oppervlak schoon met water en een drupje zeep. Dit ontvet het oppervlak en zorgt er voor dat de ontstopper beter contact maakt.
 • Kook water en giet dit over de deuk. Je doet dit om de verf op te warmen en ook zodat de ontstopper beter contact maakt.
 • Druk de ontstopper op de deuk en trek de deuk uit het paneel. Het zou kunnen dat je meerdere keren met de ontstopper de deuk er uit moet trekken voor het werkt. Mocht het na 10-20 keer nog niet lukken dan zal de deuk er waarschijnlijk met deze methode niet uit komen.

Plastic panelen kunnen ook met kokend water ontdeukt worden. De kans dat je je vingers verbrand is echter groter dan dat je succesvol je paneel ontdeukt. Wil je dit toch proberen dan giet je kokend water over je paneel en duw je van achter de deuk uit het paneel.

Deuk verwijderen met een fohn en perslucht

De theorie is dat je de deuk heet maakt en vervolgens een bus perslucht op zijn kop op de deuk spuit. De moleculen zouden zich als deze eerst heet worden en dan snel koud worden anders schikken waardoor de deuk er uit plopt. Als je erg gehecht bent aan je lak dan is dit niet een methode die aan te raden is. Daarbij zijn er erg weinig mensen die rapporteren dat ze succesvol een deuk verwijderd hebben met deze methode. Ik heb het zelf bij diverse deuken geprobeerd en mij is het nooit echt gelukt.

Warm de deuk op met een fohn totdat de deuk te warm is om je hand op te leggen. Vervolgens pak je een bus perslucht. De bus perslucht houd je op zijn kop zodat er ijs uit de deuk spuit. Je spuit de deuk met ijs en de deuk zou er uit kunnen ploppen.

Een betere manier is om de fohn nogmaals op te warmen en zachtjes met je vuist op de rand van de deuk te tikken. De deuk kan er dan alsnog uit springen.

Zelf een deuk verwijderen op een professionele manier

Een deuk verwijderen op een professionele manier is niet gemakkelijk. Jaren training zijn vaak nodig om te zien hoe een deuk verwijderd moet worden. Iedere deuk is anders en moet op een andere manier aangepakt worden maar er zijn een aantal basics waar je rekening mee kan houden. Het stappenplan zal je een aardig beeld geven van het repareren van een makkelijke deuk. Een makkelijke deuk is een deuk die niet op een vouw in een deurpaneel zit. Een deuk die in een redelijk vlak paneel zit en niet te groot is (max 10cm in doorsnee) is met onderstaande methode vaak redelijk te repareren.

Let er wel op dat als je de deuk zelf gaat repareren de deuk waarschijnlijk minder zichtbaar wordt maar je de eerste keer waarschijnlijk de deuk niet onzichtbaar krijgt. Wil je de deuk nadat je klaar bent toch nog door een professional laten repareren dan kan het best zijn dat je meer geld kwijt bent omdat je zelf aan de deuk hebt geklust.

 1. Inspecteer de deuk

  Kijk of de lak van de deuk nog in orde is. Als de lak kapot is moet je sowieso spuiten en kun je wat agressiever te werk gaan. Je kunt later de deuk nog vullen met body filler.

 2. Kijk waar je de deuk vanaan gaat repareren.

  Je moet de deuk vaak voor een deel van achter repareren. Zoek het dichtstbijzijnde gat waar je een tool doorheen kunt sturen.

 3. Tik de hoge delen naar beneden

  De hoge delen tik je met een plastic hamer naar beneden. Zorg dat je de hoge delen tot ongeveer 50% naar hun originele positie tikt.

 4. Duw van achter de deuk naar buiten

  Duw een stuk metaal via een gat naar de deuk. De deuk duw je er uit door een lang stuk metaal te gebruiken. Je kunt schilderstape/afplaktape gebruiken om de punt van je stuk metaal wat minder scherp te maken. Begin in het midden en duw met je tool de deuk terug in de originele vorm.

 5. Herhaal van binnen en van buiten

  Herhaal het tikken met de hamer (van buiten naar binnen) en van binnenuit de deuk uitduwen tot het paneel weer glad is.

Deuken verwijderen met een deuk reparatie kit

Verreweg de makkelijkste manier voor minder professionele deuk verwijderaars is een kitje kopen waarmee deuken verwijderd kunnen worden. Een kitje bestaat uit een aantal palkers die op de deuk geplakt kunnen worden, eventueel lijm of een lijmpistool waarmee de plakker bevestigd kan worden en een apparaat waarmee de deuk middels de plakker uit het paneel getrokken kan worden.

Het systeem werkt het best op deuken die maximaal zo groot zijn als een twee euro muntstuk. Mijn setje komt met verschillende opzet stukjes waarmee je deuken in verschillende maten kunt verwijderen. Ik heb mijn setje gekocht op Autodoc maar kwam op het moment van schrijven het apparaat niet op de site tegen.

Om een deuk te verwijderen plaats je een van de opzet stukjes op de auto met de lijm. Wacht even tot de lijm hard geworden is. Vervolgens zet je de bijgeleverde tool op het opzetstukje en kun je de deuk er uit trekken. Als de deuk na het er af trekken van het opzet stukje een bult geworden is kun je deze voorzichtig met een hamer van buiten naar binnen wat vlakker tikken.

4.4/5 (18 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas