Auto hemel zelf repareren

Wanneer het hemeltje van je auto los hangt wordt het tijd om hier wat aan te doen. Het is irritant omdat het hemeltje er lelijk uit ziet en als het heel ver heen is hangt het hemeltje zelfs op je hoofd. Gelukkig is het repareren vrij goed te doen.

Het hemeltje van je auto repareren doe je door de hemel los te maken, het materiaal wat aan het vergaan is te verwijderen en de hemel opnieuw vast te lijmen.

Het lijmen zelf is vrij eenvoudig. Je moet de hemel alleen goed voorbereiden om te zorgen dat je hemeltje permanent blijft zitten. Bereid je je hemel niet goed voor dan zal deze niet lang vast blijven zitten.

Benodigdheden hemel reparatie

 • Lijm spuitbus
 • Krabber
 • Stofzuiger
 • (optioneel) nieuw hemeltje of nieuwe stof

Stappenplan hemeltje verwijderen

Hemeltje vervangen

 1. Inspecteer de hemel

  Kijk eerst of je hemeltje nog helemaal heel is. Vaak hebben mensen met een hangend hemeltje de boel met nietjes of speldjes geprobeerd te repareren voordat ze een serieuzere aanpak doen. Dit kan er voor zorgen dat de stof scheurt. Als er een scheurtje in zit is het een stuk lastiger om de hemel her te gebruiken.

 2. Verwijder het hemeltje

  Meestal moet je de plastic kappen waar de hemel mee vast zit los maken. Vervolgens zitten er drukkertjes op het hemeltje die je los kunt maken. De drukkertjes kun je makkelijker los maken met een interieur hevel set.
  Verwijder eerst het lampje en eventueel de handvaten waar je je aan vast kunt houden bij een scherpe bocht.

 3. Verwijder de hemelstof van het hemeltje

  Een hemeltje bestaat uit een hard deel en de hemelstof. Hier tussen zit vaak schuim achtig materiaal. Om er voor te zorgen dat de hemel langdurig goed blijft moet je het schuim achtige materiaal verwijderen.

 4. Verwijder de tussenlaag

  De schuimen zachte tussenlaag was ooit geel achtig maar zal inmiddels oranje achtig tot bruin (als je rookt) geworden zijn. Deze laag moet je voorzichtig verwijderen.

  Zorg dat je schoon werkt. Als je je hemeltje op de vloer aan het verwijderen bent zorg dan dat de vloer helemaal schoon is. Zorg ook dat je je handen goed gewassen hebt zodat je het hemeltje niet smeriger maakt dan nodig is.

  Verwijder de schuimen tussenlaag zowel van de stof als van het harde deel van je hemeltje. Het makkelijkst doe je dit met een borstel. Begin met een stoffer, als de haren daarvan niet hard genoeg zijn dan kun je een afwasborstel gebruiken.

 5. Lijm het hemeldoek op de hemel

  Maak eerst het randje van de hemeldoek vast. Je kunt dit bijvoorbeeld met marktklemmen doen. Spuit vervolgens de lijmspray op de harde kant van het hemeltje. Om de twee aan elkaar vast te maken kun je een (nieuwe schone) verfroller gebruiken. Druk niet met je handen er op want dan druk je de lijm door het hemeldoek. Dat geeft lelijke vlekken.
  Werk van de kant die niet vastgezet is maak vanuit die kant eerst de kant waar de klemmen vast zitten vast. laat een klein randje over bij de klemmen, dat stuk doe je als laatst. Werk steeds meer naar het randje waar geen klemmen zitten en druk de hemel zachtjes vast met de roller. Gebruik niet teveel lijm.

 6. Vouw het randje om

  Het randje van de hemel vouw je om zodat alles er netjes uit ziet. Zorg dat je niet te hard trekt aan het hemeltje, zeker als de lijm nog niet droog is. Als er teveel spanning op het doek staat zal deze tijdens het drogen weer los laten. Vind je dit spannend dan kun je ook eerst de hemel laten drogen en een dag later het randje omvouwen.

 7. Wacht tot de hemel droog is

  Als je je hemeltje laat drogen dan kun je dit het best doen met de harde kand naar beneden. het doel ligt dus omhoog. Zo helpt de zwaartekracht je een handje om het doek op de hemel te houden.

 8. Monteer het hemeltje

  De clipjes kun je eenvoudig terug duwen. Het hemeltje duw je het makkelijkst terug via de achterklep als je een station wagen hebt. Bij een sedan duw je de hemel door de achterdeur schuin naar voren en roteer je deze in de cabine zodat hij naar boven gezet kan worden.

  Als het lastig is om de hemel vast te houden kun je je voordeuren open zetten en een touw of spanband onder de hemel door trekken en over het dak heen. Zo valt het hemeltje niet steeds weer naar beneden en kun je makkelijk werken.

  Duw alle clipjes voorzichtig terug en plaats de plastic panelen weer terug. Als je een lampje hebt duw je eerst het lampje door het gat van je hemel zodat het aan de draden bungelt. Je monteert dan eerst de hemel rondom en duwt tot slot het lampje terug.

Waarom zakt het hemeltje naar beneden?

De hemel van je auto bestaat uit meerdere lagen. Bovenaan zit je dak. Dit wordt heet, zeker in de zomer. De lagen die er onder zitten hebben deze hitte maar te verdragen en hebben ook nog eens last van de zwaartekracht.

De lagen die er onder zitten zijn vaak een stuk piepschuim of ander geluidsdempend materiaal en vervolgens een mal waar de stoffen hemel overheen getrokken is. Tussen de mal en de stoffen hemel zit vaak schuim achtig materiaal. Dit schuim verpulvert in de loop der jaren door de hitte. Dat is vaak de reden dat de hemel naar beneden zakt.

Auto’s tussen 1990 en 2000 hebben hier vaak last van. Auto’s van voor die tijd hebben vaak hemel span bogen. Auto’s na die tijd gebruiken betere materialen die (nog) niet los laten.

Nieuw hemeltje aanschaffen

Wil je het beste resultaat dan kun je beter een nieuw hemeltje kopen. De oude hemel terug zetten zal lastiger zijn omdat je het schuim mist wat er tussen de stof en het dak hoort te zitten. Hierdoor zie je iedere kleine imperfectie.

Een nieuw hemeltje heeft een kleinere kans om opnieuw slecht te worden. Het schuim wat in hemeltjes zat is inmiddels vervangen voor ander spul dat beter tegen de hitte kan, niet of minder snel zal uitdrogen.

Het spannen van een nieuw hemeltje werkt hetzelfde als een oude hemel terug zetten. Zorg er alleen voor dat je het nieuwe hemeltje ontvet. Vanuit de fabriek zit er vaak een coating op waardoor de lijm niet goed blijft plakken.

Nieuw hemeltje met spanbogen

Niet ieder hemeltje zit vastgelijmd op het dak. Oudere auto’s hebben een stoffen of skai bekleding op het dak die met spanbogen vast zit. De spanbogen lopen van links naar rechts onder het dak van de auto door. Als je zo’n hemeltje in je auto hebt is het vervangen er van een iets ander proces.

Wanneer je het hemeltje gaat vervangen is het oude hemeltje hoogstwaarschijnlijk stuk. Je zult dus eerst een nieuw hemeldoek moeten bestellen.

Het hemeltje bestaat uit het hemeldoek en een aantal baleinen. Baleinen zijn metalen strips die er voor zorgen dat het hemeltje op spanning staat.

 1. Verwijder alle panelen, afwerkingsmateriaal en andere delen die in de weg zitten. Haal ook de binnenverlichting, handgrepen en zonnevizieren weg.
 2. Maak het randje van de hemel los. Vaak zit het hemeltje in een metalen rand gespannen en heeft het hemeltje een randje wat achter de metalen rand klemt. Dit randje moet je er omheen trekken, dan kun je het hemeldoek rondom los maken.
 3. Verwijder het oude hemeltje. Meestal doe je dit door de baleinen een stukje omhoog te drukken. Ze zitten vaak vast doordat ze op spanning in de auto zitten. Als je ze omhoog drukt haal je de spanning er wat af waardoor je ze er uit kan schuiven.
 4. Was nu je handen grondig, zeker als je een wit hemeldoek hebt. Zo voorkom je vlekken in je nieuwe hemeltje
 5. (optioneel) vervang het isolatiemateriaal dat op het dak zit. Vaak zitten er bitumen platen op het dak om de auto wat stiller te maken. Als dit los is gaan laten dan kun je het vervangen. Zorg dat je sticker verwijderaar of ontvetter gebruikt om de lijmresten te verwijderen. Je kunt ontdreuningsplaten kopen om geluid te dempen.
 6. Plaats het nieuwe hemeldoek over de stoelen in je auto en schuif de baleinen er doorheen. Druk een kant in het gat waar je balein in moet, druk omhoog om spanning op de baleinen te krijgen en druk vervolgens de andere kant er in. Laat voorzichtig de spanning er af en controleer of het goed vast zit. Herhaal dit voor de rest van de baleinen
 7. Zet het randje van het hemeldoek weer terug door deze om het randje heen te klemmen. Vaak gaat het het makkelijkst als je bij een hoek begint. Als je het beginnetje hebt kun je het hele randje rondom doen.
 8. Monteer gordels, plastic afwerkingsdelen en de binnenverlichting. Controleer nogmaals goed of alle baleinen goed zitten. Ze horen niet los te zitten maar moeten stevig klemmen.

Veelgestelde vragen

Hoe repareer je het hemeltje van een auto?

Verwijder het oude hemeltje, verwijder oud isolatie materiaal en lijm een nieuw hemeltje vast.

Waarom gaat het hemeltje van een auto stuk?

Een hemeltje van een auto heeft een laag foam om geluid te dempen. Dit foam verpulverd na verloop van tijd waardoor het los laat en je hemeldoek gaat hangen

Wat kost het zelf repareren van een hemeltje

Afhankelijk van de materialen die je gaat gebruiken ben je 20 euro (als je alleen gaat lijmen) tot 300 euro (als je een volledig nieuw hemeltje aanschaft) kwijt. Meestal zul je ergens rond de 180 euro uitkomen als je nieuw hemeldoek monteert.

4.6/5 (27 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas