Zelf je auto polijsten

Wanneer je auto zijn originele glans verloren heeft kan het polijsten van je auto een goede optie zijn. Zelf heb ik hier vrij veel ervaring mee. Ik heb zelfs een blauwe maandag een auto polijst bedrijf gehad. Het polijsten van je auto is niet moeilijk maar je moet wel goed weten wat je moet doen om echt een goed resultaat te halen.

Je auto polijsten kan met de hand of machinaal. Het polijsten zorgt er voor dat je lak weer als nieuw glimt. Door te polijsten verwijder je de verweerde toplaag van je lak waardoor nieuwe onbeschadigde lak naar boven komt.

De resultaten die mensen krijgen bij het polijsten van een auto zijn wisselend. Dit komt meestal omdat er niet begrepen wordt wat er precies gedaan moet worden. In dit stappenplan neem ik je stap voor stap mee in het polijst proces zodat je een auto hebt die weer als nieuw is.

Stappenplan auto machinaal polijsten

Voor machinaal polijsten heb je een aantal zaken nodig. Om te beginnen moet je auto helemaal schoon zijn. Was je auto dus voordat je deze gaat polijsten. Breng geen wax aan op de auto na het wassen. Als er veel vuil op de auto zit kun je de auto ook kleien.

Je hebt ook wat benodigdheden nodig om de auto machinaal te polijsten:

 • Polijstmachine. Je kunt een dual action polijstmachine gebruiken. Deze zijn wat veiliger om je lak mee te corrigeren omdat ze niet in de lak kunnen happen. Als je geld wil besparen kun je ook een gewone polijstmachine gebruiken die alleen ronddraait. Blijf weg van de polijstmachines van de action, lidl of aldi.
 • Polijstmiddel. Er zijn honderden soorten polijstmiddelen op de markt. Meguiars heeft veel mooie producten die goed werken voor handmatig polijsten en voor machinaal polijsten.
 • Clay bar. Een clay bar is optioneel maar kan wel helpen om voor het polijsten extra vuil uit de lak te verwijderen. In de porieen van de lak gaat vaak viezigheid zitten die enkel met een clay bar te verwijderen is.
 • Microvezeldoeken. Een goede microvezeldoek is heel prettig om te hebben. Goede microvezeldoeken nemen veel vocht op en maken geen krassen.
 • Water spray. Je kunt bijvoorbeeld een oude fles glasex gebruiken, spoel deze eerst goed uit en vul hem daarna met water.

Benodigde tijd: 3 uren en 30 minuten.

Je autolak terug in originele staat brengen met een polijstmachine

 1. Was de auto volledig.

  Was de auto grondig zodat er geen vuil meer aanwezig is. Droog daarna je auto af. Het resultaat wordt door professionals “naakte lak” genoemd omdat er helemaal niets meer op zit, geen wax, vet of andere beschermende middelen. Een complete uitleg over je auto poetsen vind je op onze auto poetsen paginaAuto wassen voor het polijsten

 2. Plak rubbers af

  neem schilderstape om rubbers af te plakken. Je kunt niet met je polijstmachine over het rubber van deuren, ramen of bumpers heen gaan, dit zal zowel je polijst pad als wel de rubbers beschadigen. Neem dus de tijd om alles netjes af te plakken. Plak ook stickers die op de auto zitten af.

 3. Polijstmiddel op de pad

  Breng wat polijstmiddel aan op de polijst pad. Je kunt verschillende pads kopen met verschillende eigenschappen. Een polijstpad van foam werkt vaak prima. Let er op dat er niet “aggressive” op de verpakking staat.

 4. Spray wat water op de auto

  Het aanbrengen van een klein beetje vocht zorgt er voor dat je minder vuil in je pad krijgt. Spray een klein beetje vocht op het paneel, zorg dat het water niet van het paneel af druipt, dan heb je teveel gebruikt.

 5. Breng polijstmiddel aan op de auto

  Als je een paar drupjes polijstmiddel op de pad hebt druk je de pad op het deel waar je mee gaat beginnen. Zo breng je een kleine hoeveelheid polijstmiddel aan. Begin met een klein deel (maximaal 5-10x het formaat van je polijst pad) zorg dat je polijstmiddel redelijk verspreid is over het deel dat je gaat polijsten voor je de machine aan zet.

 6. Versprijd het middel verder

  Op de laagste stand van je polijstmachine verspreid je het middel verder. Zorg dat er overal een dunne laag aanwezig is.

 7. Verhoog het tempo

  Polijst de auto door de polijstmachine op ongeveer 50% van zijn maximum snelheid te zetten. Ga rustig heen en weer over de lak, eerst van links naar rechts en overlap tussen je verschillende banen die je creëert met de polijstmachine. Doe hetzelfde van boven naar beneden.

 8. Verwijder het polijstmiddel

  Als je een aantal keer rustig vfan links naar rechts en van boven naar beneden gegaan bent blijft er een witte waas achter. Deze witte waas verwijder je met een microvezeldoek voordat je door gaat met het volgende stuk.

 9. Breng wax aan

  Wax beschermt de lak. Wax breng je aan door een beetje wax op een microvezeldoek aan te brengen. Vervolgens kun je met een draaiende beweging de wax op de auto aanbrengen. Laat de wax ongeveer 1-2 minuten opdrogen en verwijder vervolgens de overtollige wax met een microvezeldoek.

Auto polijsten met de hand

Je kunt met de hand een auto polijsten, dit kost echter flink meer moeite en tijd. De stappen zijn precies hetzelfde alleen gebruik je in plaats van een polijstmachine een polijst doek. Je kunt gewoon een microvezeldoek gebruiken.

Zorg dat je voldoende druk zet op de doek en spoel je doek tussentijds voldoende uit. Neem een tweede doek om je gepoetste delen af te nemen. Als het erg zwaar wordt kun je de polijst doek wat bevochtigen, het proces duurt dan langer maar is minder zwaar.

Voor hand polijsten van een volledige auto heb je vaak tussen de 5 en 10 uur nodig. Met een machine ben je vaak met 2-4 uur wel klaar. Daarbij is met de hand polijsten een fysiek erg intensieve taak. Het kan dus best dat je de klus over meerdere dagen moet verspreiden omdat je het simpelweg niet aan kunt.

Als het te zwaar wordt kun je beter stoppen. Je kunt namelijk niet echt kracht meer zetten als je volledig verzuurd bent.

Wetsanden vs polijsten

Of je moet wetsanden voor het polijsten is afhankelijk van de diepte van de krassen en de staat van de lak.

Bij wetsanden verwijder je een deel van de laklaag om imperfecties te verwijderen. Meestal is dit om orange peel te verwijderen. Het is echter ook mogelijk om krassen te wetsanden. Bij wetsanden neem je fijn schuurpapier, meestal begin je bij 800g, en verwijder je de hoge toppen van de lak. Na de 800g ga je over op 1200g, 1600g en 2000g zodat je een steeds fijner resultaat krijgt. Na het wetsanden zul je altijd moeten polijsten, glans terugbrengen kan niet met wetsanden.

Wanneer kun je een kras nog polijsten?

Een aardige regel om aan te houden is: kun je je nagel in de kras haken dan is de kras te diep om te polijsten. Ook is het vaak zo dat als de binnenkant van de kras wit is dat je kras te diep is om te polijsten. Vaak kun je dergelijke krassen wel nog een stuk beter maken. De scherpe randjes van de kras verwijder je namelijk waardoor deze het licht niet meer reflecteren. De krassen zullen hierdoor een stuk minder zichtbaar worden.

Als je krassen in je auto hebt kun je beter een cutting compound nemen dan een polijstmiddel. Bekijk de kopjes over verschillende polijstmiddelen en verschillende pads voor meer informatie.

Verschillen in polijstmachines

Er zijn twee verschillende soorten polijstmachines. Dual action polijstmachines of rotary polijstmachine.

Een rotary polijstmachine is te vergelijken met een slijptol. Het is simpelweg een machine die een polijst pad rond kan draaien. De meeste machines hebben ook een toerental wieltje waarmee de snelheid ingesteld kan worden.

Het voordeel van deze machines is dat je vrij snel een auto er mee kunt polijsten. De machine kan vrij snel materiaal wegnemen.

Het nadeel hier van is dat je ook sneller door je lak heen bent. Als je een richeltje aan het polijsten bent kun je zomaar ineens door je lak heen zijn en de base coat tevoorschijn halen. Als dat gebeurd is dat lastig te herstellen. Je zult namelijk dat deel opnieuw moeten spuiten

Een dual action polijstmachine is voor hobbyisten een beter idee. Het is een veiligere machine omdat de machine bijna niet door de lak heen kan branden. Het nadeel is dat polijsten iets meer tijd in beslag kan nemen. Vooral op vlakke delen is een rotary polijstmachine sneller. Je wint echter weer tijd omdat je veel sneller alle hoekjes en randjes kunt poetsen.

Ook heb je te maken met verschillende formaten polijstpads. Er zijn polijstmachines die een kleine kop hebben voor het fijnere werk en er zijn machines die een veel grotere kop hebben. Persoonlijk heb ik een machine met een 180mm kop. De kop kun je verwijderen om een ander formaat er op te zetten

Dual action polijstmachine

Een dual action polijstmachine zorgt er voor dat je veilig kunt polijsten. Vroeger waren deze machines niet te betalen (een paar honderd euro was geen uitzondering) tegenwoordig zijn ze een stuk betaalbaarder.

Verschillende polijstmiddelen

Er zijn twee polijstmiddelen die je in huis moet hebben. Een Polijst middel en een schuur middel.

Schuur middel is een grovere polijst pasta. Er zitten microscopisch kleine deeltjes in die een deel van de lak wegschuren. Hiermee kun je diepere krassen verwijderen. Het laat alleen niet de meest strakke lak achter. De lak oogt vaak wat dof.

Om doffe lak te herstellen heb je polijstmiddel nodig. Dit is vele malen fijner waardoor het enkel de glans terugbrengt. Het spul is minder geschikt om krassen te verwijderen.

Verschillende polijstpads

Voor polijsten en voor schuurmiddel zijn verschillende pads beschikbaar. Een cutting pad en een polishing pad.

Een cutting pad gebruik je met agressievere/grovere polijst pasta. Deze pads hebben meestal haartjes waardoor ze sneller materiaal kunnen verwijderen. Je gebruikt deze pads om krassen te verwijderen.

Een polishing pad gebruik je om glans te herstellen. Deze pad is minder agressief en zal ook niet de krassen uit je auto halen. Wel herstelt het de glans weer zodat je auto als nieuw wordt.

Autolak onderhouden na het polijsten

Wanneer je auto weer als nieuw is wil je de glans natuurlijk zo goed mogelijk behouden. Dit doe je door wax aan te brengen.

De mooiste wax die je kunt kopen is Carnaubawas. Deze wax is alleen vaak wat prijzig. Exte carnauba wax (niet wax MET carnubawas) kan best 100 euro per potje kosten.

Een goed alternatief is turtle wax. Persoonlijk vind ik de variant met teflon prettig. Deze wax zoeft voor meer glans en zorgt er ook voor dat de auto minder snel vuil wordt. Je brengt het aan met een doek en veegt het residu er af als je klaar bent.

Veel voorkomende problemen auto polijsten

Wat moet ik doen als de lak dof is na het polijsten?

Maak het paneel met een microvezeldoek goed schoon om alle residuen te verwijderen van het polijstmiddel. Als je doffe lak na het schoonmaken hebt kun je het best een finishing polijstmiddel gebruiken. Dit is polijstmiddel dat veel fijner is, hiermee kun je een extreme glans verwachten. Je kunt ook een laagje wax aanbrengen om meer glans te krijgen. Dit is echter geen permanente oplossing.

Hoe polijst je kleine inkepingen in de auto?

Deurhendels en andere kleine delen waar je met de polijstmachine niet bij kunt kun je goed met de hand polijsten. Doe wat polijstmiddel op de microvezeldoek en poets de krassen weg. Maak het schoongemaakte deel weer schoon als je klaar bent.

Wat is de beste polijstmachine?

Je kunt voor de veiligheid het best een dual action polijstmachine kopen. Met een dergelijke machine kun je veilig je auto polijsten en hoef je je minder zorgen te maken over de randjes waar je eventueel anders door je lak heen zou poetsen.

4.4/5 (28 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas