Motorruimte en motorblok schoonmaken

De klanten die ik tijdens mijn blauwe maandag als autopoetser had maakten zich vaak zorgen over hoe schoon de motorruimte was. Zelf een motorruimte schoonmaken durven veel mensen niet. In dit artikel laat ik je zien hoe ik het aanpak en welke materialen je er voor kunt gebruiken.

De motorruimte schoonmaken doe je door eerst de motorruimte af te spoelen. Bedek electronica met een plastic zak zodat je geen kortsluiting veroorzaakt. Vervolgens kun je met een borstel of kwast individuele onderdelen reinigen.

Eerder behandelden we het schoonmaken van je motorruimte in het stappenplan auto poetsen. Omdat er veel vraag was naar hoe je dit precies doet besloot ik er een uitgebreid artikel over te schrijven. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over je motorruimte schoonmaken en beschermen tegen vuil. Ook laat ik je zien hoe je er voor zorgt dat je geen schade aanbrengt zodat je de motor veilig schoon kunt maken.

Motorruimte en motorblok schoonmaken

Het schoonmaken van je motorruimte is niet erg ingewikkeld. Ook is het niet gevaarlijk. Je motorruimte kan vocht goed hebben. Veel mensen zijn bang om een motorruimte schoon te maken omdat ze niet goed weten of er wel water in de motorruimte mag komen.

Het nat maken van een motorruimte is geen probleem. De motorruimte wordt vaak sowieso vochtig bij nat weer. Wanneer je door een diepere plas rijd zal het water de motorruimte in komen omdat het op spat. Hier kan de motor gewoon tegen. Het schoonmaken van de motor kan een auto ook gewoon tegen. Er zijn echter wel wat trucs om het resultaat zo goed mogelijk te krijgen.

Benodigdheden motorruimte schoonmaken

Je motorruimte schoonmaken kun je met water en zeep doen. Je kunt dan al het vuil verwijderen. Je kunt echter ook wat professionelere materialen gebruiken. Je motorruimte zal daar langer goed door blijven. Dit is wat je nodig hebt voor het schoonmaken:

 • Stofzuiger
 • Microvezeldoeken
 • Plastic trim schoonmaakmiddel
 • tuinslang met een spray kop
 • Oude handdoeken
 • Water & zeep in een emmer
 • Borsteltjes in verschillende soorten en maten (een afwasborstel en een flessenborstel werken vaak ook goed)
 • Staalborstel met messing haren
 • Een assortiment kwasten
 • Kunststof restauratie middel (bijvoorbeeld Sonax: Bol.com)

Benodigde tijd: 2 uren en 30 minuten.

Stappenplan motorruimte schoonmaken

 1. Bereid de motorruimte voor

  Als je je motorruimte gaat schoonmaken is het handig als er geen spanning aanwezig is. Je kunt de accu ontkoppelen en liever nog helemaal verwijderen. Zo kun je ook de accubak goed schoonmaken. Je kunt de accu laten zitten maar voor het gevoel is het prettig om de accu te verwijderen.
  Verwijder plastic kappen van de bovenkant van de motor. De plastic kappen kun je vaak met een schroevendraaier los maken.

 2. Loop alle doppen na

  Zorg dat alle doppen goed dicht zitten. Let op dat de oliepeilstok goed in zijn houder zit en er geen water via die weg je motor in kan komen. Controleer ook het stuurbekrachtigingsresevoir, koelvloeistofresevoir en remvloeistofresevoir.

 3. Zuig de motorruimte schoon.

  Met een stofzuiger kun je de grotere stukken vuil verwijderen. Verwijder los stof en bladeren. Je kunt een opzetstuk gebruiken met haren zodat je het vuil wat los kunt borstelen en direct kunt opzuigen.

 4. Maak een sopje

  Met wat dreft of autoshampoo in een teiltje met water heb je altijd wat sop bij de hand. Maak een sopje waar je je kwasten, microvezeldoeken en staalborstels in kunt dopen. Het is handig om een tweede emmer te hebben met zeeploos water. Deze emmer kun je tussendoor steeds gebruiken om je vieze doeken en kwasten in schoon te maken. Zo wordt je sopje niet snel vies en verspreid je het vuil niet opnieuw over je motor.

 5. Maak de binnenkant van de motorkap schoon

  Leg een plastic zak over de motor. We maken de motor pas later schoon, als je de bovenkant van de motor afdekt met een plastic zak dan wordt de motor niet viezer dan deze al is. Als je een zak over je motor hebt gelegd kun je de tuinslang pakken en de binnenkant van de motorkap schoonmaken. Je spuit simpelweg het vuil van je motorkap. Gebruik geen hogedrukspuit maar een normale straal.
  Met een borsteltje (meestal werkt een kwast goed) kun je alle kleine hoekjes schoonmaken gebruik wat autoshampoo op de kwast zodat het vuil makkelijker los komt.
  Als alles schoon is spuit je de hele motorkap af met schoon water. Maak alles droog met een vochtige microvezeldoek. Een volledig droge microvezeldoek neemt geen water op dus maak je doek eerst nat en wring deze daarna uit.

 6. Maak de rand van je motorruimte schoon.

  Het motorblok laten we nog even voor wat het is. Je kunt nu met de tuinslang de zijkanten van je motorruimte schoonmaken. spuit al het vuil van je motorruimte af en poets alles na met een kwast. Je kunt weer wat autoshampoo gebruiken, dreft werkt vaak ook goed. Als je het vuil met je kwast niet er af krijgt kun je een afwasborstel gebruiken. Als je al het vuil losgemaakt hebt spuit je je motorruimte weer schoon met de tuinslang.

 7. Het motorblok schoonmaken

  Je kunt nu de plastic zak van je motor verwijderen. De motor maak je in principe niet schoon met de tuinslang. Je begint met het verwijderen van het grovere vuil. Je doet dit met een microvezeldoek en wat water met zeep. Verwijder alle olie restanten en gebruik vervolgens een kwast om in alle hoekjes en richeltjes schoon te maken. Hele kleine delen kun je met een tandenborstel schoonmaken.

 8. Grote metalen/aluminium delen schoonmaken

  Met je staalborstel kun je perfect de aluminium of metalen delen van je auto schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan je lucht inlaat spruitstuk, de dynamo of je kleppendeksel.
  Haal je staalborstel door het sopje zodat er wat vocht in zit. Vervolgens schrob je de metalen delen schoon. Zorg dat je de messing borstel gebruikt zodat je geen krassen maakt. Maak nooit gepolijste delen op deze manier schoon, je zult altijd krassen krijgen. Gepolijste onderdelen maak je schoon met een microvezeldoek.

 9. Maak de motorruimte droog

  Met een microvezeldoek maak je de motor droog. Je kunt met de microvezeldoek zowel het vocht als het vuil dat losgekomen is verwijderen. Zorg dat de gehele motorruimte na deze stap schoon en droog is zodat we de detailing producten kunnen aanbrengen en de motor kunnen laten glimmen.

 10. Detail de motorruimte

  Gebruik een spray wax om alle gelakte delen te beschermen. Zowel de binnenkant van de motorkap alswel de randen van je motorruimte kun je poetsen met spray wax. Het makkelijkst is om wat spray wax op een microvezeldoek aan te brengen en de hele motorruimte vervolgens te poetsen.

 11. Rubber delen zwart maken

  Gebruik een product dat op water basis is. Olie achtige producten trekken vaak stof en zand aan en zullen alles snel weer vuil maken. Ook droogt het de slangen niet uit maar beschermt het de slangen juist.
  Zelf gebruik ik Sonax Kunststofverf. Dit herstelt het plastic en rubber in plaats van dat het er als een laagje bovenop ligt. Je brengt het aan met de schuim applicator spons. Het middel werkt in enkele minuten in. Je kunt het voor alle zwarte rubber en plastic delen gebruiken. Op lastige plekken kun je een kwast gebruiken. Maak alle plastic delen weer zwart en loop alles vervolgens met een microvezeldoek na. Zo weet je zeker dat je geen residu over houd waar vul aan kan blijven plakken.

 12. Maak roestige delen weer mooi

  Nu je hele motorruimte schoon is kun je op zoek naar roestige moeren, boutjes of schroeven. Deze kun je met een klein staalborsteltje schoonmaken. Je kunt ook wat Bonzo gebruiken. Als je schroeven weer in redelijke staat zijn kun je met een verf marker de schroeven zwart maken zodat je de roest niet meer ziet.

 13. Monteer de batterij

  Je kunt nu de batterij met een microvezeldoek schoonmaken als dat nodig is. Ook op het plastic van de batterij kun je de sonax kunststofverf gebruiken. Plaats de batterij en sluit eerst positieve (rode) kabel aan. Daarna sluit je de negatieve (zwarte kabel) aan.

Waar maak je je motorruimte schoon?

Helaas kun je niet gewoon op straat je motorruimte schoonmaken. De olieen en het vuil dat van je motor komt is niet best voor het milieu, je kunt dan ook een boete krijgen omdat je een milieu delict pleegt. Het best is om een wasbox te zoeken waar je je motor kunt schoonmaken. Het is makkelijk als de wasbox ook een wasprogramma heeft waarbij je een zachte straal water kunt gebruiken. Je motorruimte schoonmaken met een hogedrukspuit kan namelijk problemen geven met de elektrische connectoren die aanwezig zijn.

Tips voor het schoonmaken van de motorruimte

Als je je motorruimte schoon gaat maken en een wat beter resultaat wil krijgen dan zijn er een aantal dingen die je niet moet doen en een aantal dingen die je juist wel moet doen:

Dit moet je WEL doen

 • Maak de motorruimte goed droog nadat je deze nat hebt gemaakt. Let op water dat ergens in een hoekje blijft staan. Water plasjes in je motorruimte kunnen problemen veroorzaken
 • Gebruik handschoenen. De chemicalien die je gebruikt kunnen je huid uitdrogen. Vaak hebben ze namelijk een ontvettende werking.
 • Gebruik fatsoenlijke staalborstels voor metalen delen. Goedkopere staalborstels laten vaak een hoop staal haren achter. Deze wil je niet in je motorruimte hebben rondzweven.
 • Zorg dat je voldoende droge doeken bij de hand hebt om alles droog te maken. Handdoeken werken vaak perfect
 • Gebruik plastic middel op waterbasis
 • Verwijder je accu voor het schoonmaken. Opzich kun je je motorruimte ook prima schoonmaken met je accu nog aangekoppeld maar voor het gevoel is het toch prettiger.

Dit moet je NIET doen

 • Gebruik geen olie, wd40 of producten op olie basis. Deze producten zullen namelijk vuil aantrekken. Hoewel je motorruimte er kort goed uit zal zien zal je snel nog een keer moeten poetsen.
 • Gebruik geen hogedrukspuit op je motorblok. Vooral oudere connectoren zijn ooit waterdicht geweest maar een hogedrukspuit gebruiken is wel vragen om problemen.
 • Gebruik geen aggressieve schoonmaakmiddelen die het plastic kunnen aanvreten
 • Zorg dat je je hand op de motor kunt leggen. Een te hete motor wassen met koud water kan voor scheurtjes in metaal of plastic delen zorgen. Daarbij verdampt het water heel snel waardoor je kalk aanslag kunt krijgen.

Motorblok reinigen met stoom

Stoomreinigen van je motorruimte is het beste wat je kunt doen. Je moet alleen wel een stoomreiniger bezitten. Als je een stoomreiniger gaat gebruiken dan volg je de volgende stappen:

 1. Vul je stoomreiniger met water en laat deze opwarmen. Dit duurt vaak een aantal minuten.
 2. Terwijl je stoomreiniger warm wordt en druk op bouwt kun je de stofzuiger gebruiken om al het grovere vuil te verwijderen. Bladeren en takjes kun je nu weghalen. Je kunt eventueel een stofzuiger met borstelkop gebruiken om het vuil wat los te poetsen.
 3. Gebruik de stoomreiniger in combinatie met een microvezeldoek. Je blaast met de stoomreiniger het vuil in je microvezeldoek en droogt meteen na met de doek. Een straal stoom werkt vaak het best. Je hoeft geen opzetstukjes te gebruiken voor het schoonmaakproces.
 4. Gebruik zwartingsmiddel op waterbasis om plastic en rubber delen schoon te maken, te beschermen en hun natuurlijke glans terug te krijgen
 5. Loop de hele motor na met een microvezeldoek zodat alles droog is.

4.1/5 (30 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas