lederen bekleding auto schoonmaken en voeden

Het leder van de stoelen van je auto krijgt heel wat te verduren in de loop der jaren. Hierdoor kan het leer vuil of droog worden en er verweerd uit gaan zien. In dit artikel laat ik zien hoe je een oude lederen stoel weer als nieuw kunt krijgen.

Lederen stoelen maak je schoon met een sopje met speciaal leer reinigings middel. Vervolgens voed je het leer met ledervet of leder impregneer.

In het artikel laten we je zien hoe je lederen stoelen weer in nieuwstaat krijgt zonder deze opnieuw te hoeven spuiten. Het kan je zomaar honderden euro’s schelen ten opzichte van het opnieuw laten bekleden van de stoelen.

Lederen stoelen schoonmaken

Lederen stoelen verliezen de originele kleur doordat er in de porieen van het leer viezigheid komt. Voor lichtere kleuren betekend dit dat ze donkerder worden. Donkere kleuren worden vaak wat lichter of grijzig. Dit is vaak door het schoonmaakproces goed op te lossen.

Je hebt een aantal dingen nodig:

 • Leder schoonmaakmiddel & leder voeding (Ik gebruik AutoGlym, dat kun je open op op bol.com)
 • Microvezeldoeken
 • Schilderskwast met stevige haren

Benodigde tijd: 2 uren.

Stappenplan lederen interieur schoonmaken

 1. Zuig de auto helemaal uit

  Zorg dat je al het vuil uit de auto hebt gehaald met een stofzuiger. Je kunt voor hard plastic de borstel kop op de stofzuiger zetten. Reinig de matten, en zuig vooral ook de stoelen die je wil gaan behandelen. Trek de stoelen op de vouwen iets uit elkaar zodat je er goed tussen komt.

 2. Maak de stoelen met leder schoonmaakmiddel en een borstel schoon

  Spuit wat leder schoonmaakmiddel op de stoel. Nevelen is voldoende, de stoel hoeft niet doordrenkt te worden. Vervolgens pak je de schilderskwast en maak je de hele stoel met de kwast schoon. Neem altijd een pH neutraal schoonmaakmiddel, nooit schoonmaakmiddel.

 3. Maak de stoel droog met de microvezeldoek.

  Maak de stoel snel genoeg droog. Het vocht bevat al het vuil, als je dat weer op laat drogen is je stoel net zo vies als voor je begon.

 4. Voed het leer

  Ledervoeding heb je in veel verschillende soorten en maten. Het best kun je een setje kopen met leder schoonmaak middel en leather care in een. Zo weet je zeker dat de twee middelen niet op elkaar reageren en rare vlekken achterlaten. Je voed het leer simpelweg door het middel op een microvezeldoek aan te brengen en de stoel in te smeren. De stoel krijgt hier iets meer glans door.

Lederen interieur onderhouden

Als je het leer van je interieur goed wil houden is het belangrijk om jaarlijks het interieur te voeden. Meestal maak je het leder schoon zodra je het gaat voeden. Het schoonmaken kun je echter overslaan als je interieur nog schoon is. Het voeden mag je absoluut niet overslaan. Een droog lederen interieur zal namelijk snel scheuren en slijten.

Lederen interieur schoonmaken met een stoomreiniger

Als je interieur echt vies is kun je het met een stoomreiniger schoonmaken. Een stoomreiniger zorgt er voor dat je met een combinatie van vocht en hitte het vuil uit het leer haalt.

Een stoomreiniger maakt het leer warm waardoor de porieen open gaan staan. Vuil wat in de porieen terecht gekomen is is zo eenvoudig met een kwast of microvezeldoek te verwijderen.

Zelf doe ik een microvezeldoek om de kop van de stoomreiniger. Zo kan ik schrobben en stomen tegelijkertijd. Ik heb altijd een tweede microvezeldoek bij de hand om het vuile water mee af te nemen. Het hebben van een goede microvezeldoek helpt enorm. Goede microvezeldoeken kunnen namelijk heel veel vocht opnemen. Je kunt ze kopen op Bol.com.

Schoonmaakmiddelen voor lederen interieur

Leder kun je alleen met een ph neutraal schoonmaakmiddel reinigen. Schoonmaakmiddelen die niet ph neutraal zijn kunnen het leer aantasten of extra uitdrogen.

Leder schoonmaken doe je altijd in twee stappen. Eerst het schoonmaken en vervolgens het voeden. Na het schoonmaken heb je namelijk een hoop van de natuurlijke olieen uit het leer verwijderd. Deze olieen zijn nodig om het leer soepel te houden. Als het leer niet soepel is zal het makkelijker beschadigen, kreuken of scheuren.

Leder voeden doe je met leer creme. Het is raadzaam om leder creme te gebruiken die van hetzelfde merk is als het reinigingsmiddel. Als je twee verschillende merken gebruikt kunnen de middelen nog wel eens op elkaar reageren waardoor je rare vlekken in het leer kunt krijgen.

De leder reinigingsset van Auto Glym doet bij mij al jaren dienst. Het middel is in eerste instantie wat prijzig maar werkt absoluut perfect. Het setje bevat een milde reiniger die er voor zorgt dat de verf op de stoelen niet aangetast wordt. De leder creme geeft het leer een soepele matte finish zodat het werkelijk lijkt alsof het interieur net uit de fabriek is komen rollen. affiliate link

Klus-auto’s beste keuze:

Zelf aan de slag met het interieur reinigen? Bestel de Auto Glym Leather cleaner set. Mijn setje gaat al bijna 7 jaar mee.
3.7/5 (15 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas