Doffe koplampen zelf herstellen kun je doen door de koplampen te polijsten. Een doffe koplamp is hinderlijk, gevaarlijk en kan ook een APK afkeur punt zijn. In dit artikel laat ik je zien hoe je je doffe koplampen beter dan nieuw krijgt. Ook laat ik alle bekende methodes zien waarmee je je koplampglas weer helder krijgt.

Koplampen polijsten doe je door de lampen te schuren met waterproof schuurpapier. Begin met 800, daarna 1200 en maak het werk af met 2500g. Vervolgens polijst je de koplampen met een polijstmachine of met de hand. Na het polijsten kun je wax aanbrengen om de koplamp te beschermen.

Er zijn een hoop methodes die er voor kunnen zorgen dat je koplampen weer helder worden. Van professioneel polijsten tot het gebruik van tandpasta, cola of wd-40. Niet iedere oplossing is even permanent. De meest permanente manier is ook de meest tijdrovende manier maar. Als je van plan bent je auto nog even te houden is het dus verstandig om je koplampen te polijsten. Wil je je auto alleen snel even een visuele boost geven dan kun je een van de andere polijst methodes gebruiken.

Koplampen proofessioneel polijsten

Professioneel polijsten is de beste manier om koplampen weer in nieuwstaat te krijgen. In veel gevallen wordt het glas van de koplamp zelfs beter dan nieuw. Dit komt omdat er normaal een coating op de lamp wordt aangebracht. Deze coating slijt waardoor je na een aantal jaar doffe koplampen krijgt.

Door te polijsten krijg je je koplampen weer helder. Als je wax aanbrengt op de koplampen heb je direct een berschermende coating die je ieder jaar weer opnieuw kunt aanbrengen. Een stuk duurzamer dus dan de fabrieks coating die niet te repareren of bij te werken is.

Benodigde tijd: 30 minuten.

Koplamp restauratie polijst stappenplan

 1. Maak de koplamp schoon

  Gebuik een emmer, wat water en een beetje autozeep om met een microvezeldoek of washandschoen de koplamp te wassen. Zorg dat al het vuil uit de koplamp is zodat je dit in de volgende stappen niet de lens van de lamp in poetst.

 2. Tape alles af

  Gebruik schilderstape om de rand rond de koplamp af te plakken. Je kunt vuilniszakken aan het tape vastmaken om een groter deel af te plakken. Het doel is om bij de volgende stappen niet de lak van de auto mee te poetsen.

 3. Schuur de koplamp

  Gebruik 800g wetsand schuurpapier (nat schuurpapier, meestal is dit zwart om aan te geven dat het voor nat schuren bedoeld is). Maak de lens nat, evenals het schuurpapier. Zorg dat je de koplamp in horizontale bewegingen en vervolgens in verticale bewegingen schuurt. Ga nooit draaien met het schuurpapiertje. Zorg dat je de koplamp en het schuurpapier goed nat houd en zet een klein beetje druk.

 4. Schuur met fijner schuurpapier

  Gebruik voor stap twee fijner schuurpapier. Je kunt eerst 1200g schuurpapier gebruiken en daarna 2500g schuurpapier. Schuur op dezelfde manier als bij de vorige stap.

 5. Maak de koplamp droog

  De koplamp kun je met een microvezeldoek drogen. De lamp zou een waas moeten hebben en alle grotere oneffenheden moeten weg zijn. Zie je nog diepere krassen in de lens zitten dan kun je het schuren herhalen. Het is belangrijk dat als je een kras ziet je de hele koplamp schuurt, niet alleen het deel van de lens waar de kras zit.

 6. Poets met krasverwijderaar

  Gebruik een cutting pad en aggressiever polijstmiddel voor de eerste polijst stap. Je kunt bijvoorbeeld krasverwijderaar van Meguiars gebruiken. Meguiars cutting compound is ook geschikt voor machinaal gebruik. Doe een klein beetje krasverwijderaar op je polijstpad. Neem voor de eerste stap een harige polijstpad, bijvoorbeeld van wol. Deze verwijderen de krassen beter. Blijf niet te lang op een plek hangen, je maakt dat deel dan te warm waardoor je je lens kunt smelten.

 7. Poets met polijstmiddel

  Nu je de lens met krasverwijderaar gepoetst hebt kun je de verfijningsstap maken naar polijstmiddel. Gebruik finishing polijst middel voor optimale glans. Gebruik ook een foam polijstpad. Deze geven een fijner resultaat. Blijf wederom niet te lang op een plek hangen en gebruik een aantal druppeltjes polijstmiddel die je direct op je polijstpad aanbrengt.

 8. Bescherm de koplamp met wax

  Je hebt nu een glimmende maar onbeschermde koplamp. Wil je dat je koplamp de komende jaren door kan dan zul je deze moeten beschermen met wax. Wax blijft over het algemeen ongeveer een half jaar tot een jaar zitten. Eerder schreven we een artikel over je auto poetsen waarin uitgelegd wordt hoe je je auto kunt waxen.

Benodigdheden koplamp polijsten

Voor het polijsten van de koplampen heb je een aantal middelen nodig. Ik heb een boodschappenlijstje voor je gemaakt zodat je alles bij elkaar kunt zoeken. Wat je niet hebt kun je via de affiliate linkjes kopen. Zo support je de site en kan ik nog meer artikelen en video’s maken over autoreparatie.

 • Schuurpapier. Koop meerdere varianten nat schuurpapier. Heb je veel grovere krassen in je koplamp dan kun je beginnen met 500-800g. Verfijn in stappen. Ga nooit meer dan 2x zo fijn. Van 1000g naar 2000g kan dus, van 1000g naar 3000g wordt lastig, daar kun je beter nog een tussenstap gebruiken.
 • Microvezeldoek. Goede microvezeldoeken zijn prettig omdat ze vrij veel vocht op nemen. Als je vocht wil opnemen met je microvezeldoek moet je deze eerst vochtig maken. Anders stoot hij het water af.
 • Waterspuit, tuinslang of andere vorm van vocht. Om te wetsanden is het handig om een emmer met water bij de hand te hebben. Je kunt je schuurpapier steeds hier in schoon en nat maken. Nat schuurpapier moet echt nat zijn om te werken.
 • Autozeep. Autozeep is handig om de koplampen schoon te maken. Gewoon zeep van een paar euro werkt vaak prima. Zorg dat het geen zeep met wax erin is.
 • Washandschoen of spons. Om je koplampen te poetsen is een washandschoen het makkelijkst.
 • Krasverwijderaar middel. Er zijn honderden verschillende krasverwijderaar middelen te vinden. Ik gebruik krasverwijderaar van meguiars omdat het als beste getest is door vele professionals.
 • Polijstmiddel. Polijstmiddel is veel fijner van structuur dan krasverwijderaar. Dit zorgt voor de glans. Wederom gebruik ik Meguiars omdat het goed werkt in combinatie met de krasverwijderaar
 • Wax. De beste wax die ik ooit gehad heb is een harde wax van autoglym. Ik gebruik het potje al jaren en het geeft een prachtige glans die lang blijft zitten. Eens per half jaar waxen is met deze wax meer dan voldoende.
 • (optioneel) Polijstmachine met polijstpads. Een dual action machine is voor beginners de beste en meest veilige optie.

Koplamp restauratie setjes

Er zijn online verschillende kitjes te vinden waarmee je je koplampen kunt restuareren. Meestal bestaan deze setjes uit een aantal onderdelen:

 • Verschillende schuur pads
 • Een opzetstuk voor een boormachine
 • Polijst pads
 • Polijstmiddel

Goedkoop koplampen polijsten

Wil jij voor een duppie op de eerste rang zitten dan kun je dit goedkopere polijstsetje gebruiken. Ik heb het in het verleden wel eens gebruikt. Hoewel je er niet tientallen auto’s mee moet renoveren werkt het prima voor een aantal keer.

Klus-auto’s beste keuze:

Autoglym Headlight Restoration Kit zorgt er voor dat je alles hebt om je koplampen weer als nieuw te krijgen. Er zit een hoge kwaliteit koplamp hersteller pasta bij, een opzetstuk voor alle schijven, verschillende schuurschijven en een schuimrubberen schuurschijf. Ook is de microvezeldoek die bijgeleverd wordt van hoge kwaliteit.

Koplamp polijst methodes

Op het internet, in fora maar ook in DIY tijdschriften kun je vele manieren vinden waarmee je je koplampen als nieuw zou moeten krijgen. Niet iedere manier is echter even permanent. Ook werkt niet iedere manier even goed. In de basis komen alle manieren op hetzelfde neer.

Manier 1 is het aanbrengen van een film, een dun laagje bovenop de beschadigde koplamp. Je kunt dit vergelijken met doffe lak waar je water overheen giet. Zolang de lak nat is zal deze best glimmen. Zodra de toplaag opdroogt zie je gewoon weer je oude verweerde lak. Je hebt dus het probleem gemaskeerd in plaats van opgelost.

Manier 2 is het polijsten van je koplamp. Er zijn veel verschillende middelen die je zou kunnen gebruiken om een koplamp te polijsten, eigenlijk alles dat een vorm van schuurmiddel bevat kan tot op zekere hoogte werken. Het is een vorm van licht schuren, daarmee is het vergelijkbaar met de professionele koplamp polijst methode die we eerder in dit artikel behandelden.

Koplampen polijsten met wd-40

Je koplamp polijsten met wd40 is niet mogelijk. Wel kun je je koplamp weer glimmend maken met wd40. Een doffe koplamp kun je schoonmaken en een wd40 film achterlaten. Deze toplaag is glimmend en het eindresultaat zal daardoor beter zijn dan een onbehandelde koplamp.

Stappen: Om je koplampen te poetsen met wd40 gebruik je keukenpapier. Spuit wat wd40 op het keukenpapier en poets tot je de glans terug ziet komen. Als het goed is zie je op het keukenpapier dat je met de wd40 ook een hoop vuil hebt verwijderd. Je keukenpapier wordt zwart.

Het voordeel is dat je deze truc in 2 minuten hebt uitgevoerd. Het kost weinig en geeft een redelijk goed resultaat.

Het nadeel is dat je het vaak zult moeten herhalen. De beschadigde coating van de koplamp heb je niet verwijderd of gerepareerd. Zodra de wd40 dus van je koplamp is (dat duurt meestal een aantal weken) zul je op nieuw aan de slag moeten gaan.

Koplampen polijsten met tandpasta

Polijsten met tandpasta is helemaal zo’n gek idee nog niet. Tandpasta bevat vaak microplastics of een andere vorm van schuurmiddel om je tanden goed schoon te krijgen. Je kunt deze vorm van schuurmiddel prima gebruiken om je koplampen mee te poetsen.

Stappen: Gebruik tandpasta waar kleine korreltjes in zitten. Meestal is dit whitening tandpasta. Gebruik ook pasta in plaats van gel. Je herkent dit aan de witte kleur. Wrijf met je hand de tandpasta op de lens van je lamp. Je kunt zelfs een tandenborstel gebruiken om je koplampen echt goed te poetsen. Wrijf na met een microvezeldoek of keukenpapier.

Voordeel: Tandpasta kost vaak minder dan een euro, aan een tube heb je voldoende om beide koplampen te poetsen. Je koplampen worden daadwerkelijk gepolijst, het resultaat is dus wat definitiever dan simpelweg wd40 op je lampen spuiten.

nadeel: Het kost nog relatief veel tijd. Als je een beetje je best doet klaar je dit klusje in een kwartier, bijna net zoveel tijd als het professioneel polijsten dus. Ook is het resultaat een stuk minder goed. Omdat je niet met schuurpapier het oppervlak van je koplamp voorbehandeld hebt zul je diepere krassen blijven zien. Ook is tandpasta natuurlijk niet gemaakt om koplampen mee te polijsten, het spul geeft dus een minder goed eindresultaat dan echt polijstmiddel.

Koplampen polijsten met koperpoets

Koperpoets is een licht schurend middel dat vaak alcohol en ammoniak bevat. Middelen die een sterk reinigende werking hebben. Ook is er vaak silicapoeder aanwezig. Dit geeft een schurende werking en lost niet op in vocht waardoor het tijdens het schuren niet afgebroken wordt. Het is eigenlijk een betere versie van tandpasta maar kan nogsteeds niet op tegen een professioneel polijstmiddel.

Stappen: Aanbrengen werkt op dezelfde manier als tandpasta, je kunt een tandenborstel of een papieren doek gebruiken. Wrijf de koperpoets op je koplamp tot deze goed geschuurd is. Zet wat kracht om de schurende werking te verhogen. Als je klaar bent met poetsen spoel je alles af met water en maak je de koplamp droog met een microvezeldoek.

Voordeel: Koperpoets werkt beter dan tandpasta. De poetsmiddelen breken niet af waardoor ze effectiever schuren.

Nadeel: Koperpoets is niet heel goedkoop. Een 10tje ben je zo kwijt. Je bent dan al een aardig eind op weg naar de klus gewoon op een goede manier uitvoeren. Daarbij is koperpoets vettig. Het verwijderen van de poets kan lastig zijn als je water gebruikt. Lukt het verwijderen niet dan kun je warm water met zeep proberen.

Koplampen polijsten met cif

Polijsten met cif is hetzelfde als polijsten met tandpasta, er zit echter een groot voordeel aan cif ten opzichte van tandpasta en dat is dat het middel een betere schurende werking heeft.

Stappen: Gebruik een beetje CIF op een keukenpapiertje en poets in horizontale en verticale bewegingen de hele lens schoon. Herhaal als je het eindresultaat nog niet goed genoeg vind.

Voordeel: Cif is goedkoop, overal verkrijgbaar en werkt beter dan tandpasta. Het is ook beter vloeibaar dan tandpasta waardoor het aanbrengen beter zal gaan. Het geeft een vrij permanente oplossing en kan sterk beschadigde koplampen hederder maken.

Het nadeel is dat het wederom een aantal kritieke stappen mist. Bij professioneel polijsten werk je in stappen van grof naar fijn, bij poetsen met Cif werk je enkel in de op een na fijnste stap. Je zult nooit super heldere lenzen krijgen en grotere krassen kun je er niet mee verwijderen.

Koplampen polijsten met acetone

Polijsten met acetone is wederom niet mogelijk. Wat wel kan is de koplampen schoonmaken met acetone. Het idee is dat de fabrieks coating verwijderd wordt van de lens. Vaak wordt deze troebel. Acetone werkt alleen als je lens vergeeld is en het lijkt alsof de blanke lak er af aan het gaan is. Met acetone verwijder je de originele coating volledig waardoor je nieuw glimmend materiaal tevoorschijn haalt.

Stappen Begin met schoonmaken, het liefst met een microvezeldoek en wat zeep. Vervolgens maak je de lens helemaal droog met een doekje. Plak nu alle gelakte delen af. Acetone kan de lak van je auto vrij eenvoudig opvreten dus zorg datje deze stap vrij serieus neemt. Alle niet afgeplakte delen waar je acetone op krijgt kunnen hun verf verliezen. De coating verwijderen doe je door wat acetone op je doek te doen. Een papieren garagedoek of keukenpapier werkt het best. Veel microvezeldoeken lossen op in acetone. Poets de lens grondig met acetone tot je de gele toplaag verwijderd hebt. Poets na met droge doeken en was vervolgens de lens. Voor het beste resultaat breng je wax aan als je klaar bent.

Voordeel: Acetone is vrij effectief in het verwijderen van de topcoat van je lampen. Het onderliggende materiaal zal veel helderder zijn omdat het niet aangevroten is door de uv straling.

Nadeel. Als je de auto niet goed hebt afgeplakt en acetone op je lak hebt gekregen dan zul je een deel van je auto opnieuw moeten spuiten. Veel laksoorten lossen gewoon op als ze in aanraking komen met acetone. Het is dus niet de meest veilige oplossing. Ook kun je krassen niet uit je lens verwijderen met acetone, het heeft namelijk geen schurende werking.

Koplampen onderhouden

Wanneer je je koplampen gepolijst hebt hebben ze meer onderhoud nodig. De beschermende laag die vanaf de fabriek op je lens aanwezig was is namelijk verwijderd. Het onderhouden van je lampen doe je 1 a 2x per jaar. Het beste is het gebruiken van een goede kwaliteit wax. Naast de beschermende werking zorgt dit ook voor extra glans op je lampen.

Wax kun je eenvoudig aanbrengen door een klein beetje op een applicator pad te doen. Vervolgens poets je de koplamp en wacht je tot je een wittige waas ziet. Zodra je wax begint te drogen pak je een microvezeldoek en wrijf je het overtollige poetsmiddel weg.

Ik gebruik zelf altijd Autoglym wax. Vrij duur spul maar je doet er wel erg lang mee. Ik heb mijn potje al op zo’n 20 auto’s gebruikt en de pot is nog meer dan half vol. Je kunt het kopen bij een automaterialenzaak of via mijn affiliate link op Bol.com.

Doffe koplampen bij de APK

Je koplampen polijsten doe je niet alleen omdat het mooier er uit ziet. Een onjuist lichtbeeld is een apk afkeur punt. Onder een onjuist lichtbeeld valt een onjuiste koplamp afstelling maar ook een duidelijke horizontale schijdingslijn tussen donker en licht. Dit krijg je alleen met heldere koplamp lenzen.

De helderheid van je koplampglas is dus geen direct apk keur punt maar met vervaagde of matte koplamp glazen zul je niet in staat zijn om het juiste lichtbeeld te produceren. Dat is wel een afkeur punt.

Veelgestelde vragen

Kun je de koplampen op dezelfde manier poetsen als de achterlichten?

Jazeker, de koplampen en achterlichten werken op dezelfde manier. De tint van je achterlichten zit aan de binnenkant, je hoeft dus niet bang te zijn dat je deze er af poetst.

Wat is de kans op succes bij koplamp renovatie?

Als je een goede methode gebruikt kun je koplampen waar geen barsten in zitten eigenlijk altijd wel weer goed krijgen. Alleen als je met je polijstmachine de koplamp te heet maakt of niet alle stappen doorloopt kun je je koplampen verpesten.

Wat kost koplampen polijsten bij een detailer?

Je bent tussen de 70 en 150 euro kwijt voor het professioneel polijsten van je koplampen. Doe je het zelf dan ben je alleen de materiaalkosten en je tijd kwijt, dit is meestal 30 tot 60 minuten en een renovatieset kost ongeveer 20-50 euro.

Hoe lang gaan gerenoveerde koplampen mee?

Als je ieder jaar netjes je koplampen met wax insmeert kun je jaren met je koplampen doen. De gepolijste koplampen van de auto van mijn ouders gaan al meer dan 10 jaar mee en glimmen nogsteeds als nieuw.

4.5/5 (17 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas