Plastic en rubber bumpers worden vaak binnen enkele jaren lelijk. Vooral zwarte bumpers. Erosie zorgt er voor dat ze wit uit slaan. Gelukkig kun je je bumpers weer in nieuwstaat krijgen. In mijn tijd als autopoetser heb ik dit vaak gedaan op veel verschillende manieren. Van je bumper fohnen, polijsten, bumper zwart aanbrengen tot overspuiten. Ik heb alle methodes voorbij zien komen. De beste manieren deel ik in dit artikel.

Je bumper zwart maken kan op de volgende manieren:

 • Bumperzwart aanbrengen
 • Bumper herspuiten
 • Gespoten bumper polijsten
 • Bumper fohnen
 • Schoenpoets aanbrengen

In dit artikel lees je wat de voor en nadelen zijn van iedere methode. Ook laten we je zien hoe je de verschillende methodes toepast en welke methode het meest geschikt is voor je auto.

Bumper zwart maken

Je bumper of andere plastic delen van je auto kunnen wit uit slaan of een wittige waas krijgen. Als auto eigenaar zal je dit niet snel zien op je eigen auto omdat het vrij langzaam gaat Een plotseling verschil is er dus niet.

De bumper wordt wit omdat de olieen waar het plastic uit bestaat uitdrogen. De toplaag heeft deze wittige waas, onderliggende delen niet.

Er zijn dus vier mogelijke oplossingen:

 • Het plastic voeden zodat het niet meer uitgedroogd is
 • Een nieuwe toplaag aanbrengen
 • De toplaag renoveren
 • De toplaag verwijderen

Bumper toplaag voeden

De toplaag voeden doe je met een middel op olie basis. Je kunt bijvoorbeeld wax gebruiken. Het plastic is van olie gemaakt, als het uitdroogt zal het dus gevoed moeten worden met een product op olie basis.

Je kunt plastic trim wax gebruiken die geschikt is voor de zwarte kunststof delen van je auto. Je kunt ook gewone wax gebruiken.

Deze manier van plastic bumpers zwart maken werkt alleen bij bumpers die uitgedroogd zijn en het middel daadwerkelijk opnemen.

Kunststofverf aanbrengen bumper

Een nieuwe toplaag aanbrengen doe je met kunststof verf. Je doet deze verf over je huidige bumper heen waardoor je een nieuwe toplaag creeert. Let er op dat je het plastic goed schoonmaakt voordat je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld met alcohol. Blijf weg van acetone want dit kan het plastic laten smelten.

Als je ondergrond goed schoon is neem je kunststof verf naar keuze (zelf vind ik sonax een prettige optie, ook voor rubber delen). Je brengt de verf in lagen aan. Tussen de lagen wacht je tot het droog is. Je ziet dat het droog wordt als de verf lichter wordt. Meestal duurt het ongeveer 10 minuten maar dat is helemaal afhankelijk van de dikte van je lagen en de temperatuur.

De verf van sonax blijft een aantal jaar goed. Na verloop van tijd vervaagt het wel wat. Het voordeel is dat je er ook het plastic mee impregneert, zodra de toplaag dus vervaagt is zal de donkere kleur overblijven op de bumper. Deze zal net zo lang donker blijven als een nieuwe bumper.

Bumper fohnen

De toplaag renoveren wordt vaak gedaan met een verffohn. Persoonlijk ben ik hier niet helemaal weg van omdat je eenvoudig je bumper kunt smelten. Er is een redelijk klein gebied tussen je bumper renoveren en je bumper tot een hoopje smeltend plastic maken.

Als je met de verffohn aan de slag gaat kun je het best beginnen met een test stukje. Zo krijg je een gevoel voor hoe warm je het materiaal moet maken. Vaak zijn de wielkuipen van hetzelfde materiaal als de bumper. Je kunt een wiel verwijderen en op de wielbak expirimenteren.

Het best is om je teststuk van de auto af te halen. Zo weet je zeker dat je je auto niet in de brand fohnt. Vooral achter bij de benzinetank is het gevaarlijk om een verffohn te gebruiken.

Zet de verffohn op een lage stand en beweeg de fohn in een draaiende beweging over het deel dat je wil renoveren. Het is verleidelijk om te lang op een plek te blijven, hoe langer je op een plek blijft hoe glimmender het zal worden. De kans op een gesmolten bumper neemt natuurlijk ook toe.

Het voordeel van deze methode is dat je het plastic echt nieuw maakt. Door de toplaag te smelten mengt het bovenste gedeelte met nieuw plastic. Het verhittingsproces is een vrij permanente oplossing.

Bumper schuren en polijsten

De toplaag van verweerd plastic verwijderen. Dit is de lastigste methode die ook de kleinste kans op succes geeft. De toplaag verwijderen doe je eigenlijk alleen als er flinke beschadigingen aanwezig zijn. Diepere krassen kun je soms verwijderen

De witte uitslag kun je helaas niet weg polijsten. Bij lak zou je dit wel doen maar het plastic kan veel minder goed tegen de hitte die bij polijsten vrij komt. Als je de plastic delen wel zou polijsten dan smelt de toplaag. De structuur van het plastic gaat daardoor verloren waardoor je een vreemde glans kunt krijgen.

Mocht je toch aan de slag willen gaan met de toplaag verwijderen dan kun je het best beginnen met het wetsanden van je plastic delen. Je doet dit bijvoorbeeld met 2000g nat schuurpapier (het zwarte schuurpapier). Maak het schuurpapier goed nat. Hoe grover je schuurpapier hoe matter de finish wordt. 500 wordt al wat ruwer, 250 is echt vrij ruw en mat.

Stappenplan bumper zwart maken

Zwarte bumpers zijn voor iedereen haalbaar. Omdat de meeste bumpers tegenwoordig van kunststof zijn richten we ons in het stappenplan op dit type bumper. Als je bumpers van rubber zijn dan kun je het best autoglym bumper gel gebruiken. Dit werkt namelijk zowel op rubber als op plastic delen.

Benodigde tijd: 30 minuten.

Bumper zwart maken in 30 minuten

 1. Maak de bumper schoon

  Met een hogedrukspuit of met een emmertje maak je eerst je bumper goed schoon. Je kunt eventueel een kwastje of spons gebruiken om vuil uit de porieen van je bumper te verwijderen.

 2. Ontvet de bumper

  Gebruik een wat aggressiever middel zoals dasty of wasbenzine. Blijf weg van thinner want daar lost het plastic van op. Gebruik beschermende handschoenen bij deze stap.

 3. Breng je bumperzwart aan

  Met een applicator pad kun je je poetsmiddel makkelijk aanbrengen. Mocht je meerdere lagen willen aanbrengen dan wacht je eerst tot de meest recente laag is opgedroogd. Doe je dat niet dan kun je vlekken krijgen of delen van de vorige laag er weer af poetsen. De meeste middelen drogen als je het niet te dik aanbrengt in ongeveer 10 minuten.

 4. Breng wax aan

  Met een andere applicator pad dan je pad die je gebruikt hebt voor het bumperzwart kun je nog wax over je vers gepoetste bumper aanbrengen. Dit zal er voor zorgen dat de bumper beter beschermd is en het middel beter blijft zitten. Je kunt dit ook een dag na je bumperzwart aanbrengen zodat het spul de tijd heeft gehad om te drogen.

Bumper zwart middelen

Bumperzwart middel aanbrengen is verreweg de beste methode om je bumper als nieuw te maken. Er zijn echter honderden verschillende middelen op de markt om je bumper weer zwart mee te krijgen.

Er zijn twee verschillende type bumperzwart middelen:

 • Bumper voed middel. Bestaat vaak uit een siliconenvrije verf of was. Het middel wordt beter door een bumper opgenomen waardoor de bumper langer goed blijft. Het middel glanst minder en soms is het nodig om meerdere lagen aan te brengen.
 • Bumper dressing. Vaak bestaat bumper dressing voor een deel uit siliconen. Dit geeft prachtige glans maar wordt door de bumper niet opgenomen. Het resultaat is dus een minder permanent. Wel zal het product vaak donkerder worden en meer glans hebben.

Top 3 producten

Sonax kunststof renovatie

Sonax kunststof zwart is een restauratie middel voor plastic bumpers. Het laat een laag achter op de bumper en is makkelijk in gebruik. Het laat een goede zwarte glans finisch achter. Het kan ook gebruikt worden voor interieur delen

Autoglym bumper gel

Deze kleurloze gel herstelt de oorspronkelijke kleur. Het middel is op siliconen basis waardoor het meest glimmende resultaat haalbaar is.

Valma Plastishine

Voor het reinigen en onderhouden van alle kunststof delen kun je Plastishine gebruiken. Het reinigt het plastic en laat een glimmend resultaat achter. Omdat het het originele plastic voed moet je het wel soms meerdere malen aanbrengen voor je het resultaat te zien krijgt.

4.1/5 (41 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas