Je auto in de was zetten is een aardig weekend klusje dat je eigenlijk minimaal 2x per jaar zou moeten doen. Je auto waxen geeft de auto bescherming en zorgt er voor dat je auto er stukke beter uit ziet.

Je auto waxen doe je met hoge kwaliteit wax. Breng een laag wax aan met een applicator pad. Wacht tot de wax begint te drogen en wrijf de wax dan uit met een doek. Breng eventueel na enkele uren een tweede laag aan.

Het waxen van je auto is belangrijk om er voor te zorgen dat je je auto zo goed mogelijk beschermd tegen de elementen. Je moet de wax echter op de juiste manier aanbrengen en uiteraard de juiste wax gebruiken. In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je een perfect eindresultaat krijgt.

Benodigdheden auto in de was zetten

Om je auto in de was te zetten heb je wax nodig, een applicator pad en een microvezeldoek nodig.

Optioneel kun je een polijstmachine gebruiken met een vloeibare wax. Je hebt dan een zachte pad nodig voor je polijstmachine.

Stappenplan auto waxen

Benodigde tijd: 1 uur.

Auto waxen stappenplan

 1. Bereid je auto voor

  Als je imperfecties in de lak hebt kun je deze een klein beetje verhullen met wax. Het is echter beter om je auto eerst te polijsten.

  Ga je je auto niet polijsten dan zul je je auto voor het beste resultaat eerst even moeten wassen. Je wil namelijk niet een smerige auto waxen omdat je dan met de applicator pad allemaal krassen in je lak trekt omdat je het vuil over je auto poetst.

  Na het schoonmaken kun je met een clay bar het laatste vuil uit je lak verwijderen. Zo weet je zeker dat je met een goede basis start.

 2. Breng een klein beetje wax aan op de applicator pad

  Neem een schone applicator pad (deze kunnen gewoon in de wasmachine, geen reden dus voor vieze pads). Pak de pad met je duim en wijsvinger vast. Druk de applicator pad in je wax en draai een halve slag. De applicator pad neemt dan voldoende wax op voor een hele sectie van je auto. (bijvoorbeeld de motorkap en zijschermen). Je moet je applicatorpad 2-3x opnieuw van wax voorzien tijdens het poetsen.

 3. Dep de wax op het paneel

  Werk in kleine stukken. Bijvoorbeeld een half paneel per keer. Dep de wax van je applicator pad op het paneel zodat je overal een beetje wax hebt zitten.

  Gebruik daarna een draaiende beweging en breng het product aan op je auto.

 4. Laat de wax uitharden

  De wax wordt wittig als het begint te drogen. Dit duurt meestal 5-10 minuten maar is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Uiteraard kun je een extra deel van je auto vast in de wax zetten terwijl je wacht op het drogen van je wax.

 5. Poets de wax uit

  Zodra je de witte plekken ziet verschijnen kun je de wax afnemen met een microvezeldoek. Poets stevig zodat je alle restanten van je lak af hebt gehaald. Het poetsen doe je meestal eerst horizontaal, daarna verticaal.

 6. Herhaal voor de rest van de auto

  Blijf steeds een klein deel van de auto in de was zetten. Als je grotere delen gaat doen zul je zien dat je het overzicht verliest, de wax te snel zal opdrogen of dat je delen mist.

Beste autowax

Voor donkerdere auto’s (blauw, zwart, donkergroen) kun je eventueel een synthetische wax gebruiken. De synthetische wax geeft op donkerdere lakken een “natte” look waar sommige mensen naar op zoek zijn.

Voor lichtere of gekleurde auto’s (geel, rood, babyblauw) kun je beter een carnauba wax gebruiken. Dit zorgt er voor dat de kleur er meer uit springt.

De beste wax is Natuurlijke carnuba wax. Deze wax komt in verschillende kwaliteiten. De hoogste kwaliteit wax is T1 grade. Deze wax is het lichtst en ruikt het minst sterk. Deze wax is ook het duurst waardoor deze door de meeste fabrikanten niet gebruikt wordt.

Wax in deze hoogste categorie kost normaal zo’n 80-300 euro voor een potje van 250ml. Alleen High end merken gebruiken deze wax, er is echter een uitzondering en dat is Double speed wax van Bilt Hamber Laboratories. Je kunt deze pot tussen de 30 en 50 euro vinden als je goed zoekt.

De pot Double speed wax vervangt bij mij de Autoglym ultra high definition wax. De wax van autoglym is een stuk prijziger maar blijft wel iets langer zitten. Persoonlijk vind ik het niet zo’n probleem om 4x per jaar mijn auto in de was te zetten in plaats van de 2x die aanbevolen wordt voor de Autoglym wax.

Deze wax heeft een aantal keer de “beste wax” prijs gewonnen. De wax moest het opnemen tegen producten die soms wel 15x zo duur waren. De wax breng je idealiter ongeveer 4x per jaar aan. Je kunt ook twee of drie lagen over elkaar heen aanbrengen zodat je een half jaar je auto kunt beschermen. Wacht wel 24 uur tussen twee coats want dan kan de wax goed uitharden.

Soorten autowax

Natuurlijke carnuba wax is de beste natuurlijke wax die je kunt hebben. Het geeft veel bescherming en heeft een prachtige glans. Het is ook meteen de duurste wax die je kunt krijgen. Voordeel is dat je met een pot wel vrij lang doet. Ook is het heel lang houdbaar. De pot Natuurlijke wax van mijn opa was al 50 jaar oud maar nog steeds bruikbaar.

Synthetische lakbeschermer. Er zijn veel verschillende soorten synthetische lakbeschermers. Synthetisch is namelijk een verzamelwoord voor “niet natuurlijk”. Het wordt dus in een laboratorium gemaakt. Het voordeel is dat er verschillende stoffen bij elkaar gebracht kunnen worden om zo tot een product te komen dat de gewenste eigenschappen heeft. Toch zijn Synthetische lakbeschermers over het algemeen minder goed dan natuurlijke wassen. Ze kunnen makkelijk en snel aangebracht worden maar geven minder bescherming omdat ze minder goed uitharden.

Harde wax of vloeibare wax. In het verleden was een vloeibare wax altijd minder goed dan een harde wax. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Toch worden de meeste auto’s die met de hand gepoetst worden nog met harde wax gepoetst. Vloeibare wax wordt vooral gebruikt bij machinaal poetsen. Harde wax is slecht machinaal te poetsen terwijl vloeibare wax hier perfect geschikt voor is.

Een of meer lagen aanbrengen?

Een laag wax kan voldoende zijn. Wil jij een nog beter resultaat, betere bescherming of een diepere glans? dan kun je een tweede of zelfs een derde laag aanbrengen.

Tijdens het aanbrengen van extra lagen is het belangrijk dat je voldoende tijd neemt om de eerste laag goed uit te laten harden. Anders poets je de eerste laag weer van je auto af tijdens het aanbrengen van de tweede laag. Houd altijd minimaal 24 uur aan tussen de verschillende lagen.

Kijk ook op de verpakking van de wax. Niet iedere wax kan een tweede laag overheen. Het is over het algemeen ook onverstandig om verschillende waxtypes met elkaar te mengen, zeker als je een natuurlijke en een synthetische wax door elkaar gebruikt. Deze wassoorten zijn dusdanig verschillend dat ze op elkaar kunnen reageren.

Machinaal auto waxen

Machinaal waxen gaat beter met een vloeibare (liquid) wax. Als je machinaal gaat waxen heb je een wax pad nodig. Je polijstpads zijn veel te hard om de wax goed op te nemen, probeer dat dus niet.

Een wax pad is een zachte foam pad die de wax goed op kan nemen. Zet met vloeibare wax een kruis op de pad en dep de pad over het te waxen paneel. Zet de polijstmachine op de laagste stand en wrijf de wax met de polijstmachine in. Je hoeft niet lang op dezelfde plek te blijven dus je bent als het goed is in 1-2 minuten met een paneel klaar.

Laat de wax net als bij een gewone poetsbeurt drogen voor je deze uitpoetst. Het uitpoetsen van de wax zul je wel met de hand moeten doen. Als je niet teveel wax hebt aangebracht en niet te vlug de wax verwijderd moet het afnemen met een microvezeldoek vrij eenvoudig gaan.

Auto beschermen met wax

Goede wax heeft een groot voordeel, het wordt hard. Doordat je een harde laag op je auto hebt wordt de auto beschermd.

Een tweede voordeel is dat vuil minder snel hecht aan de lak. Waar normale lak vaak vele kleine krassen bevat heeft een wax vaak een veel egalere toplaag. De kleine krasjes waar het vuil normaalgesproken in zou blijven steken en zich vast kan zetten zijn nu niet meer aanwezig.

Veelgestelde vragen

Welke wax moet ik kopen?

De beste autowax is Carnauba wax waar T1 grade Carnauba in zit. Je kunt bijvoorbeeld Double speed wax kopen van Bilt Hamber.

Hoe vaak moet je wax aanbrengen?

Meestal breng je wax 2-4x per jaar aan. Het is een beetje afhankelijk van hoe goed je je auto wil beschermen en hoe vaak je de auto wast.

4.3/5 (6 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas