Auto poetsen stappenplan

Je auto in tip top conditie voor een show, voor de verkoop of gewoon omdat je er mooi bij wil rijden? In dit artikel leer ik je wat ik heb geleerd tijdens mijn blauwe maandag als auto detailer.

Je auto poetsen bestaat uit de volgende stappen:

 1. Was de auto met de 2 emmers methode
 2. Klei de auto met een clay bar
 3. Corrigeer de lak door te polijsten
 4. Bescherm de lak met een coating

Tijd om je emmer te pakken, een sopje te maken en aan de slag te gaan met je auto in nieuwstaat te krijgen. We beginnen met het wassen van de auto, van daar kun je bekijken of je verder wil gaan.

Auto wassen

Voor het wassen van je auto heb je de volgende spullen nodig:

 • Drie emmers (een voor het wassen, een voor het vuile water, een voor de wielen)
 • Auto zeep
 • Schoonmaakmiddel voor de wielen
 • Borsteltjes voor de wielen
 • Was handschoen
 • Microvezeldoeken
 • Stofzuiger

Benodigde tijd: 1 uur.

Auto wassen stappenplan

 1. Inspecteer de auto

  Bekijk of je auto schade heeft, of er teer of krassen aanwezig zijn en waar het ergste vuil is. Zo zie je wat de huidige staat van je auto is en weet je waar je eventueel rekening mee moet houden.

 2. Motorruimte schoonmaken

  Laat de motor afkoelen voor je de motor schoonmaakt. Bedek electronica met een palstic tasje of vuilniszak zodat je geen kortsluiting krijgt. Begin met het verwijderen van groter vuil zoals bladeren en takken. Je kunt hier eventueel een stofzuiger voor gebruiken.
  Neem vervolgens de wielen emmer en gebruik de zeep die je voor je wielen wil gebruiken.
  Spuit met een tuinslang de motor kort schoon zodat je al het grotere vuil van de motor af hebt gewassen.
  Spuit wat velgreiniger op de delen die je schoon wil maken en pak je borstel er bij om alles schoon te maken.
  Spuit de velgreiniger als je klaar bent met schoonmaken van je motor af met de tuinslang. Maak alles met een microvezeldoek schoon. Als je dit hebt kun je ook perslucht of een compressor gebruiken om het water weg te blazen.
  Verwijder alle plastic zakken die je hebt aangebracht op de motor.
  Een uitgebbreid stappenplan vind je bij onze pagina over motorruimte en motorblok schoonmaken

 3. Wielen schoonmaken

  Spuit je wielen schoon met water. Gebruik de tuinslang op een stevige stand. Maak de wielkuip en het wiel schoon en spuit ook de band schoon.
  Breng velgreiniger aan en gebruik je kwast om al het vuil van je velg af te poetsen. In de meeste gevallen hoef je velgreiniger niet in te laten werken. Het is beter om de velgreiniger te gebruiken als schoonmaakmiddel dan als inweek middel. Het spul is namelijk vrij agressief en kan de coating van je wiel aantasten als het er te lang op blijft zitten.
  Als al het vuil van je velg gepoetst is kun je je velg schoonspuiten met de tuinslang. Zorg dat je alle velgreiniger verwijderd hebt en ga verder met de overige wielen.

 4. Vul je emmers

  Vul een emmer met schoon water zonder schoonmaakmiddel. Vul je andere emmer met schoonmaakmiddel. Spuit wat schoonmaakmiddel op je washandschoen en in je washandschoen. Vul de emmer met water. (lauw water is lekkerder als het koud is maar koud water is goed genoeg).
  Vervolgens spuit je je hele auto af met water. Met een tuinslang kun je snel al het stof en ander niet vastzittend vuil verwijderen. Zo hoef je zometeen minder hard te poetsen.

 5. (optioneel) Gebruik een soap gun

  Je kunt met een soap gun (een opzetstuk voor je tuinslang waar schuim uit komt) je hele auto onder het schuim spuiten. Dit helpt het vuil los te weken zonder dat je je lak hoeft aan te raken. Je vermijd hier mee dat je krassen in je auto maakt tijdens het wassen.

 6. Was de auto van boven naar beneden

  Je kunt nu de emmer met zeep er bij pakken. Gebruik de washandschoen om je auto van boven naar beneden te wassen. Na ieder paneel spoel je je washandschoen uit. Je spoelt de handschoen eerst uit in het schone water zodat je helemaal geen vuil meer in je washandschoen hebt zitten. Vervolgens vul je de washandschoen met zeep in je tweede emmer waar je auto shampoo in zit.

 7. Spoel de auto af

  Pak de tuinslang er weer bij en spoel al het zeep weg. Begin weer bovenaan en werk naar beneden. Zorg er voor dat je na het afspoelen helemaal geen zeep meer op je auto hebt.

 8. Droog de auto af

  Pak een microvezeldoek, maak deze nat en wring deze uit. De microvezeldoek is nu licht vochtig. Dit is nodig omdat 100% droge microvezeldoeken bijna geen water opnemen. Maak je auto helemaal droog. Je kunt in deze stap spray wax gebruiken. Het liefst een Polymer sealant. Dit brengt een bescherm laag aan waar je vervolgens normale wax op aan kunt brengen.

 9. Binnenkant van de deuren

  Open alle deuren en de klep en maak de randen schoon. Let op de onderkant van de deuren Gebruik weinig water, een microvezeldoek die licht vochtig is is goed genoeg. Gebruik een oude microvezeldoek want je doek wordt heel vies tijdens deze stap.

 10. Zuig de auto uit

  Nu je deuren allemaal open staan kun je makkelijk je auto uitzuigen. Doe de voorstoelen helemaal naar achter en doe de rugleuning naar beneden. Zuig de auto uit. Vergeet niet de stoelen uit te zuigen, vooral tussen de randjes van de stoel. Gebruik op hard plastic een opzetstuk met een zachte kop. Je kunt anders krassen op het hardere plastic krijgen.

 11. Plastic interieurdelen schoonmaken

  Plastic in je auto maak je schoon met een vochtige microvezeldoek. Optioneel kun je klein beetje auto shampoo gebruiken. Zorg wel dat je geen schoonmaakmiddel laat zitten, dit kan witte vlekken achter laten.

 12. Verwijder vlekken uit het interieur

  Gebruik een PH neutraal schoonmaakmiddel om vlekken uit je stoel te verwijderen. Stoffen stoelen kun je met een beetje ossegal zeep schoonmaken. Neem een schone kwast om het middel met een beetje water op je stoel aan te brengen. Gebruik de kwast om het vuil uit de bekleding te halen en neem de stoel af met een microvezeldoek. Laat het vocht zo min mogelijk intrekken want dan duurt het vrij lang voordat de stof weer droog is. Heb je een lederen interieur dan kun je de leren bekleding schoonmaken pagina bekijken voor meer informatie

 13. Maak de ruiten schoon

  De ruiten maak je eerst van buiten schoon. Zet je ruitenwissers omhoog. Nu je deze toch vast hebt kun je ze met een doekje met wd40 een schoonmaken, zo zorg je er voor dat ze beter presteren als het regent. Neem wat ruitenspray en spuit dit op je raam. Gebruik een microvezeldoek om de ruit schoon te maken. Eerst van boven naar beneden dan van links naar rechts. Pak een schone droge microvezeldoek en droog de ruit. De binnenkant maak je schoon door de ruitenspray op je doek aan te brengen, zo krijg je geen ruitenspray op je dashboard. Vervolgens maak je alles schoon en weer droog met een droge microvezeldoek. We hebben ook een stappenplan beschikbaar voor de binnenkant van je ruit schoonmaken.

 14. Detail de wielen en banden

  Pak een microvezeldoek en verwijder vuil van de velgen wat je eerder gemist hebt. Een licht vochtige microvezeldoek is vaak voldoende. Vervolgens neem je een sponsje en gebruik je een middel naar keuze waarmee je je banden van glans voorziet. Zelf gebruik ik altijd Autoglym Tyre dressing. Dit is op waterbasis en zal er nooit voor zorgen dat je band uitdroogt.

Autolak kleien met clay bar

Als je na het wassen van je auto nog voelt dat de lak niet helemaal schoon is kun je de auto kleien. Je kunt met je vinger voelen of er nog vuil in de porieen van de lak zit. Als de lak 100% glad aan voelt hoef je de auto niet te kleien. Voel je wat weerstand wanneer je je vinger over de lak haalt (ik gebruik meestal de bovenkant van mijn vingerkootje om te voelen) dan kun je de auto kleien.

Een clay bar zorgt er voor dat je vuil uit je lak kunt verwijderen. Het gaat om vuil wat je tijdens het wassen niet uit de lak krijgt. De lak heeft porieen, in deze porieen kan vuil zich verzamelen. Je auto kan dan nog wel glimmen maar mist de gladheid als je het voelt.

Stappen auto kleien

 1. Begin altijd met het wassen van de auto. Het kleien is in een compleet detailing proces altijd deel twee. Als al het vuil niet van de lak af is voordat je gaat kleien kun je krassen maken. Groter vuil zit dan nog op de auto en dit smeer je uit over de rest van je lak.
 2. Neem een clay bar en vorm deze in een soort kleine hamburger. Groot genoeg zodat je met vier vingers de clay bar zo over de lak kunt bewegen. Een wat plattere clay bar werkt vaak fijner maar zorg wel dat hij nog ongeveer een halve tot 1 cm dik is. Een te dikke clay bar vormt niet goed naar de lak en zal daarom meer moeite kosten.
 3. Pak je emmer met sop en maak een paneel van je auto nat. Je kunt droge lak nooit met een claybar behandelen. Ten eerste omdat de clay bar dan niet over de lak gewreven kan worden en ten tweede omdat de clay bar dan niet werkt en alleen maar krassen zal achterlaten.
 4. Beweeg je claybar van links naar rechts en van boven naar beneden over de lak. Zorg dat je nooit in rondjes beweegt, dat kan namelijk voor krassen zorgen. Je hoeft niet veel druk te zetten. Zorg dat je net genoeg druk zet om een klein beetje weerstand te voelen. Niet aaien met de clay bar dus, anders doet deze zijn werk niet.
 5. Vouw je clay bar dubbel als deze bruin begint te worden. Naar mate je meer met je clay bar werkt zal het oppervlak steeds donkerder worden van al het vuil. Je kunt de clay bar dubbelvouwen, weer uitrekken en weer dubbelvouwen tot deze weer licht van kleur of zelfs wit wordt. Zo kun je de clay bar vaker gebruiken.
 6. Blijf vochtige panelen clayen tot er geen weerstand meer is. Voel tussendoor de lak met je vinger om te kijken hoe ver je bent en hoe glad de lak geworden is.

Na het clayen van je auto heeft je auto wat door professionals “naakte lak” genoemd wordt. Naakte lak moet je beschermen om de levensduur te verlengen.

Auto polijsten

Het polijsten van je auto is optioneel. Doe dit alleen als je na het wassen en kleien nog defecten in je lak ziet. Polijsten kun je zien als het renoveren van je lak. Je neemt een deel van de toplaag weg dus je kunt dit niet bij iedere wasbeurt doen.

Als je na het wassen en kleien nog krassen op je auto hebt kun je de auto polijsten. Je hebt keuze uit machinaal polijsten of met de hand polijsten. Machinaal polijsten heeft de voorkeur omdat het een stuk vlotter gaat.

Eerder schreven we een uitgebreid stappenplan over je auto polijsten. Je kunt dat doornemen voor meer informatie over zowel machinaal alswel handmatig polijsten. In het kort volg je de volgende stappen:

 1. Was de auto voor je gaat polijsten (als het goed is heb je dat al gedaan). Vuile lak kun je eigenlijk niet polijsten omdat je dan veel troep in je polijstpad krijgt.
 2. Gebruik een dual action polijstmachine en polijstmiddel. Breng een beejte polijstmiddel aan op de polijstpad. Een foam polijstpad werkt vaak prima voor lichtere krasjes, dit zijn minder aggressieve polijstpads. Heb je wat zwaardere krassen dan kun je een wol polijst pad nemen. Door de uitstekende haren zul je hier aggressiever mee kunnen polijsten
 3. Polijst de auto in vakken die ongeveer 5-10x groter zijn dan de polijstpad die je gebruikt. Meestal betekend dit dat je ongeveer een kwart tot een half paneel per keer doet. Na ieder paneel maak je de polijstpad schoon met perslucht om het residu te verwijderen.
 4. Maak je werk af met fijner polijstmiddel. Dit zorgt voor de glans maar zal de krassen niet verwijderen. Gebruik ook een afwerk pad. Meestal zijn dit pads die van foam gemaakt zijn.

Bescherm de auto met wax

Nu je auto in tip top conditie is is het tijd om je werk af te maken met wax. Wax beschermt je lak, zorgt dat vuil niet blijft plakken en geeft extra glans.

De beste wax is harde wax uit een potje. Het kost meer moeite om het op je auto te krijgen maar blijft ook langer zitten. Een goede laag wax kan wel een half jaar op je auto blijven zitten, zelfs als je de auto een paar keer gewassen hebt.

 1. Breng wat wax aan op een applicator pad. Dit zijn schuim pads of microvezel pads. Zorg dat je niet een te groot deel tegelijk doet. Een half paneel per keer is groot genoeg.
 2. Wacht 1-2 minuten tot de wax een wittige waas krijgt. De wax werkt het best als deze een klein beetje opgedroogd is. Wat vaak goed werkt is eerst het tweede deel van een paneel doen terwijl het eerste deel droogt.
 3. Verwijder de wax met een microvezel doek. Blijf poetsen tot de witte waas weg is.

Persoonlijk vind ik de AutoGlym High definition wax het prettigst. Een setje komt met twee applicator pads en een microvezeldoek. Het is een harde hybride wax die bestaat uit natuurlijke wax en syntetische lak sealers. Dit zorgt er voor dat het product lang zijn werk kan doen en toch een goede traditionele glans achter laat.

Goede wax kan tussen de 25 en 50 wasbeurten blijven zitten. Als je je auto wekelijks wast zou het product dus maximaal een jaar moeten blijven zitten. Veel vloeibare wax of spray on wax producten blijven vaak maar 2-10 wasbeurten zitten. Het kost minder moeite om deze producten aan te brengen maar je zult het wel vaker moeten doen. De AutoGlym wax breng ik zelf 2x per jaar aan, een keer voor de winter om de auto te beschermen en 1x voor de zomer nadat ik de auto zorgvuldig ontdoe van alle pekel en andere troep die de winter met zich mee brengt.

4.1/5 (11 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas