Zelf luchtfilter vervangen

De motor van een auto heeft lucht nodig om goed te kunnen werken. Deze lucht wordt via het luchtfilter de motor in gezogen. Het luchtfilter kan echter verstopt raken waardoor de motor niet meer voldoende lucht kan aanzuigen. Gelukkig is het luchtfilter makkelijk te zelf te vervangen. Zelf het Luchtfilter vervangen doe je door:

Vervang je luchtfilter door de luchtfilterbak in het motorcompartiment te openen. Haal het oude filter er uit, maak de bak schoon en plaats het nieuwe luchtfilter in de bak.

Het vervangen van een luchtfilter is een van de makkelijkste klusjes die er zijn, het is qua moeilijkheid te vergelijken met het bijvullen van ruitenwisservloeistof of tanken. Wel moet je letten op het type luchtfilter en kun je soms het filter nog schoonmaken.

Stappenplan luchtfilter vervangen

Benodigde tijd: 10 minuten.

 1. Koop het juiste luchtfilter

  Op autodoc kun je op kenteken of motorcode het juiste luchtfilter vinden. Schaf dit luchtfilter aan.

 2. Open de motorkap

  Onder je stuur kun je een hendel vinden waarmee de motorkap open gaat. Vervolgens zit er een windhaak bij de motorkap, meestal druk je een knop bij deze windhaak onder je motorkap naar de zijkant, of duw je deze naar achter.

 3. Lokaliseer je luchtfilter

  Het luchtfilter zit meestal vooraan bij een van je koplampen. Het zit meestal in een plastic doos. Aan het luchtfilter zit een buis die naar de motor gaat.

 4. Maak het luchtfilterhuis open

  Het luchtfilterhuis bevat meestal wat clipjes. Deze clipjes kun je openmaken en de bovenkant van de doos kun je er af halen.

 5. Verwijder het oude luchtfilter

  Haal het oude luchtfilter uit de doos. Je kunt het luchtfilterhuis schoonmaken of uitzuigen als er troep in zit. Bladeren, dode beestjes of zand/stof kun je het best verwijderen want anders kan het in je motor terecht komen.

 6. Plaats het nieuwe luchtfilter

  Het nieuwe luchtfilter plaats je op dezelfde manier als het oude luchtfilter er uit kwam. Gewoon het filter in de doos leggen dus.

 7. Maak het luchtfilterhuis weer dicht

  Doe het deksel van het luchtfilterhuis weer er op. Kijk goed of het luchtfilter goed afsluit en of er geen lucht langs kan lopen. Maak de clipjes vast.

Benodigdheden luchtfilter vervangen

Voor het vervangen van je luchtfilter heb je meestal alleen een nieuw luchtfilter nodig. Sommige luchtfilterhuzien zitten echter met een bout of schroeven vast. Het is dus handig om wel een gereedschapskist bij de hand te hebben. affiliate link

Nieuw luchtfilter

Een nieuw luchtfilter bestel je op Autodoc. Je kunt op kenteken zoeken of het onderdeelnummer uit het instructieboekje intypen in de zoekbalk.

Problemen bij een oud luchtfilter

Het luchtfilter kun je zien als de longen van je auto. Je auto heeft voldoende zuurstof nodig om te mengen met de brandstof. Als er niet voldoende zuurstof binnen komt kan er niet voldoende brandstof ingespoten worden om een goede verbranding mogelijk te maken.

Als er weinig brandstof en weinig lucht de motor in komt zal de motor slechter presteren. Het kan zijn dat je auto een van de volgende problemen heeft:

 • Bokken bij lagen toerentallen
 • Onvoldoende vermogen
 • Te hoge uitstoot
 • Verhoogd brandstofverbruik

Al deze problemen kunnen voorkomen wanneer het luchtfilter vol met troep komt te zitten. Het luchtfilter heeft minuscule poriën die vuil vasthouden zodat het niet in de motor terecht kan komen. Dit is belangrijk want vuil in de motor zorgt voor extra slijtage. Als de poriën echter vol zitten dan komt er onvoldoende lucht de motor in.

Wanneer vervang je het luchtfilter

Er zijn een aantal redenen om het luchtfilter te vervangen. Het kan bij het reguliere onderhoud van de auto horen na een bepaald aantal kilometers maar het kan ook een oplossing zijn voor een slecht lopende auto.

Het luchtfilter vervang je sowieso bij de volgende gelegenheden:

 • Het luchtfilter vervang je na 20.000km
 • Het luchtfilter vervang je als deze niet meer helder van kleur is
 • Het luchtfilter vervang je als de auto gaat inhouden (minder vermogen gaat leveren)

Verschillende soorten luchtfilters

Als je het filter toch gaat vervangen dan heb je keuze uit verschillende soorten. Je kunt voor het originele voorgeschreven filter gaan. Je zult dan dezelfde prestaties hebben en er zal niets veranderen.

Er zijn ook performance filters op de markt. Deze filters kunnen meer lucht doorlaten. Een performance filter wordt ook wel een sport filter genoemd. Het voordeel is dat ze iets meer lucht door laten en daardoor iets betere prestaties kunnen leveren. De auto kan er ook iets sportiever van gaan klinken. Er zijn universele sportfilters beschikbaar die direct op de luchtinlaatbuis geplaatst worden. Er zijn ook sport varianten van originele filters beschikbaar. Vaak is dat een verstandig idee omdat een preformance filter dat direct op de inlaatbuis geplaatst wordt warme lucht aanzuigt in plaats van koude lucht.

Uitwasbaare filters zijn filters die meerdere malen gebruikt kunnen worden. Ze zijn vaak iets duurder maar hoeven niet meer vervangen te worden. Veel van deze filters hebben levenslange garantie.

Luchtfilter schoonmaken

Als je je luchtfilter liever niet wil vervangen omdat dit geld kost kun je het luchtfilter ook proberen schoon te maken. Er zijn verschillende manieren, welke manier het best werkt is afhankelijk van het filter dat je hebt.

Een standaard (fabrieks) luchtfilter kun je niet uitwassen. Wel kun je proberen met perslucht het filter schoon te blazen. Je doet dit door het luchtfilter te verwijderen en met perslucht tussen de riggeltjes te blazen. Pas op dat je niet te agressief te werk gaat want het luchtfilter is niet super sterk.

Een performance luchtfilter kun je uitwassen. Begin met het filter schoonmaken met perslucht zodat al het grotere vuil verwijderd wordt. Vervolgens moet je alle olieen en andere vettigheden uit het filter krijgen. Je doet dit met wasbenzine. Wasbenzine zorgt er voor dat je het vuil echt verwijderd. Optioneel kun je je filter 1 minuut in een ultrasoonreiniger leggen. Je doet dit met gewoon water en eventueel een drupje dreft.

Zorg er voor dat het filter 100% droog is voordat je het weer terug plaatst. Optioneel droog je het filter met een haar fohn voor je het terugplaatst.

Wordt je filter niet meer dezelfde kleur als een nieuwe? Dan is het tijd om het filter toch te vervangen.

Als je een performance filter hebt moet je je filter opnieuw olieen. De olie in het filter zorgt er voor dat fijn stof niet door het filter heen komt. Het makkelijkste is als je een spray vorm gebruikt. Je kunt het gewoon kopen op Bol.com.

Veelgestelde vragen over luchtfilters vervangen

Hoe vaak moet je het luchtfilter vervangen

Je vervangt het luchtfilter na 20.000km of als de motor slechtere prestaties gaat leveren

Kan ik het luchtfilter schoonmaken

In sommige gevallen kan dit. Bij papieren luchtfilters is de kans dat het filter stuk gaat groot. Er zijn filters die speciaal gemaakt zijn om uitgewassen te worden. Deze moet je wel daarna opnieuw in de olie zetten.

Wat is het voordeel van een sportfilter?

Een sportfilter laat meer lucht door. Hierdoor kan de auto iets beter presteren. Ook gaat de auto wat sportiever klinken.

5/5 (3 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas