Auto lichten afstellen

De hoogte van het lichtbeeld dat je koplampen afgeven is een belangrijk punt om af te stellen. Staan je koplampen te hoog dan kun je tegenliggers verblinden. Staan ze te laag dan zie je snachts niet.

De lichten afstellen is vrij eenvoudig. De meeste auto’s hebben een hoogte regelaar waarmee je de koplamp hoogte kunt instellen. Dit is meestal een draaiwieltje, soms is het genummerd. Op de laagste stand schijnen je koplampen richting de grond. Op de hoogste stand schijnen je lichten horizontaal of iets naar boven.

Het juist instellen van je verlichting is belangrijk. De hoogteafstelling moet zelfs verplicht werken voor de apk. Naast het goed afstellen van de hoogte is de staat van je lampjes, de reflectoren en de lens heel belangrijk.

Koplamphoogte afstellen

Om de koplampen te stellen heb je de volgende dingen nodig:

 • Een muur,
 • Een vlakke weg naar de muur (een parkeergarage bijvoorbeeld)
 • Een meetlint

Benodigde tijd: 5 minuten.

Koplamphoogte afstellen stappenplan

 1. Zet je auto met de neus dicht tegen een muur

  Door je auto dicht tegen de muur te zetten kun je de hoogte van je koplampen meten ten opzichte van het wegdek. Doe dit in het donker, anders kun je natuurlijk slecht zien hoe het lichtbeeld is.

  Ook is het makkelijker om je koplampen op een lichte of witte muur te stellen. Ga in elk geval voor een effen muur, bijvoorbeeld een betonnen muur van een parkeergarage.

 2. Markeer de hoogte van je koplampen

  Plak een stukje tape op de muur, precies op het randje van waar je koplamp op zijn hoogst schijnt. Als het goed is zie je een duidelijke lijn. Deze lijn zit bovenaan je lichtbeeld.

  Meestal gaat de lijn na het midden van de koplamp rechts om hoog, dat is normaal, meet gewoon de horizontale lijn.

 3. Rij 10 meter naar achter naar achter

  10 meter is voor een grote auto 2 auto lengtes, voor een kleine auto 3 auto lengtes. Zorg er voor dat je koplampen dus 10 meter van de muur afstaan. Controleer ook goed of je auto nog vlak staat.

 4. Meet de afstand van het licht tot het plakkertje

  Nu controleer je zowel links als rechts je koplampen ten opzichte van het plakkertje dat je op de muur hebt geplakt.
  Schijnen je koplampen over het plakkertje heen, dan moeten ze iets naar beneden. Schijnen ze ver onder het plakkertje of zie je je koplampen niet eens op de muur, dan moeten ze wat naar boven.

  De koplampen moeten idealiter ongeveer 10cm (bij een afstand van 10 meter) onder het streepje uit komen. Zo verblind je namelijk niemand, zelfs niet als je wat spullen of personen achterin de auto hebt.

 5. Stel de koplampen af

  Sommige auto’s hebben een elektrische hoogteregeling. In dat geval stel je simpelweg met het wieltje (dat zit meestal op je dashboard, gaat vaak van 1 tot 5) de hoogte in.

  Heb je geen elektronische regeling dan kun je de koplampen handmatig afstellen. Hiervoor doe je de motorkap open. Bij iedere koplamp zit een draaiknop of een schroef. Deze kun je in draaien om je koplamp lager te zetten of uitdraaien om de koplamp hoger te zetten.

 6. Controleer je afstelling

  Rij weer naar voren en controleer of je koplampen weer op de juiste hoogte uitkomen. Als je bijna tegen de muur aan staat zullen je koplampen weer bij de tapejes uitkomen. Als je koplampen heel erg afweken dan zul je het hele proces nog eenmaal moeten herhalen. Gelukkig ben je er na de eerste keer al voor 90%. Plak de tapjes opnieuw, rij weer naar achter en kijk hoe veel de koplampen afwijken.

Tips:

Zorg dat de ondergrond echt vlak is. Doe je dit op een buiten parkeergarage dan zul je zien dat er putten in de weg zitten. Als dat zo is is er ook voor afwatering gezorgd. Dit heeft als effect dat de weg een klein beetje afloopt richting het putje. De weg is niet vlak en zorgt er dus voor dat je meting onjuist is.

Zitten je lampen heel ver naar links of juist naar rechts? Of kijkt een van je koplampen totaal de verkeerde kant op? Controleer dan of de lampjes goed in het huis zitten en of het huis goed bevestigd is. Vaak zit je hele koplamp unit met clips vast in de auto, als een van deze clips losraakt zal je koplamp de verkeerde kant op schijnen

Doffe koplampen verhelpen

Het kan zijn dat je lichtbeeld niet goed genoeg is om de hoogte te meten. Dat komt waarschijnlijk door vocht in je lens of door een doffe koplamp.

Een doffe koplamp is gevaarlijk en kan ook een apk afkeur punt zijn. Je zult dit dus moeten verhelpen.

Gelukkig kun je met het stappenplan koplamp polijsten je koplampen weer in heel goede staat krijgen. Lukt het afstellen dus niet goed? controleer dan of je lampen niet een wazige laag hebben.

Dit gebeurt meestal bij auto’s die iets ouder zijn omdat de coating verweert. Het kan echter ook al na 1 of 2 zomers komen als de koplampen lang in directe zon hebben gestaan en al wat schade van steentjes hebben.

Het kan ook zijn dat je koplampen vocht hebben. Meestal zijn je koplampen lek als er vocht in zit. Controleer je lampen op scheuren en gaatjes.

Kijk ook of het kapje waarmee je de lamp aan de achterkant er in en er uit klikt nog wel goed op zijn plek zit en of het rubber niet lek is.

Je kunt wat vaseline op het rubber smeren als het uitgedroogd is. Dit kun je gewoon aan de binnenkant smeren, zo krijg je ook nog eens een wat betere afsluiting.

Koplampen afstellen voor de APK.

De koplamphoogte kan een apk afkeur punt zijn. Koplampen die te hoog schijnen kunnen namelijk tegenliggers verblinden. Koplampen die te laag staan heb je niet veel aan.

Voor de apk mag het lichtbeeld niet vertekend zijn. Doffe koplampen moeten dus ook gerepareerd worden. Koplampen moeten even veel licht geven dus als een van de twee koplampen dof is moet dit gerepareerd worden.

Tot slot moet (als deze aanwezig is) de hoogtestelling werken.

Als je het stappenplan volgt zit je over het algemeen goed. Je koplamp hoort op 10 meter afstand 10cm lager te staan dan wanneer je met je neus tegen de muur aan staat.

Veelgestelde vragen

Wat is de juiste hoogte voor koplampen

Je koplampen zouden op 10m 10cm lager moeten schijnen dan het hart van je koplampen.

Hoe stel je zelf de koplamphoogte?

Zet je auto met de neus tegen de muur, plak tape op de muur ter hoogte van de bovenste lijn en rij 10m naar achter. Controleer of er nu 10cm tussen het tape en de bovenkant van de koplamp zit.

Hoe stel je de koplampen?

Sommige koplampen kun je vanuit de auto stellen met een een wieltje. Heb je dit niet dan kun je de motorkap open doen. Er zitten stelschroeven op de koplamp behuizing waarmee je deze hoger of lager kunt zetten.

5/5 (2 Reviews)

Hé, ik zie dat je het artikel helemaal bekeken hebt. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad. Ik hebben ontelbare uren besteed aan het ontwikkelen van deze gratis website voor je, en ik zou het erg op prijs stellen als je dit artikel een x aantal sterren geeft! Alvast bedankt, Lukas